Matematik

Omdejningslegeme omkring y aksen?

18. november 2010 af TheLost (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sidder med en opgave hvor jeg skal regne et areal ud af en ottekantet prisme for senere at få fat i massen, da jeg har massefylden...

Jeg tror jeg skal bruge omdrejningslegeme omkring y-aksen til dette, men jeg har ikke brugt det i lang tid og har derfor glemt hvordan... Alle tal jeg har fået opgivet følger med i dokumentet jeg har vedlagt, samt figuren...

Kan nogen forklare mig hvordan det skal gøres? og om det overhovedet er den rigtige måde at gribe det an på.?

igen, det er en 8 kant

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om et omdrejningslegeme, men derimod om en pyramidestub, hvor grundfladerne er regulære 8-kanter (formodes det, selv om den ene grundflade ser aflang ud).

Benyt, at pyramidens rumfang er

V = (1/3)·A·h

hvor h er højden, og A er grundfladens areal.

Arealet af en af grundfladerne, der er en regulær 8-kant, kan findes som arealet af et kvadrat, hvorfra trækkes arealet af 4 kongruente, ligebenede retvinklede trekanter.

Rumfanget af pyramidestubben findes som forskellen mellem rumfangene af to ensvinklede pyramider.


Svar #2
18. november 2010 af TheLost (Slettet)

Nå ja, så blev den jo rund hvis det var omdrejningslegeme.... my bad.

tak for hjælpen =)


Svar #3
18. november 2010 af TheLost (Slettet)

Men nu jeg kommer til at kigge igen forstår jeg det ikke helt, har svært ved at forstå din forklaring...

kan ikke helt forstå hvordan man kan finde det rumfang da grundfladerne ændrer sig... i toppen er A= 1.104, mens den i bunden er A= 0.136...

hvordan regner man det så ud når den er 2m høj?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Pyramidestubben består af en stor pyramide, hvori en lille pyramide i toppen er skåret af. Find højden i den store pyramide og den lille afskårede pyramide ud fra de retvinklede ensvinklede trekanter, der har grundfladens sidelængder som kateter. Derved kan rumfanget af den store pyramide og den lille afskårede pyramide findes, og dermed rumfanget af pyramidestubben.


Skriv et svar til: Omdejningslegeme omkring y aksen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.