Matematik

Den eksponentielle funktion

30. november 2010 af Ristedorte (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften

Jeg håber, at der på nuværende tidspunkt er nogen som kan hjælpe mig med en opgave 3:

Indholdet af et radioaktivt stof i et præparat aftager eksponentielt med en halveringstid på 1,28 * 109 år.

a) Bestem, hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50 * 108 år.

Jeg har set, at Mathon allerede har giver svar på selv den samme opgave, men da jeg ikke forstår de formler han anvendte til besvarelsen af opgaven kunne jeg godt tænke mig noget hjælp. Kan man ikke også benytte nogle af formlerne fra rentes regning? Hvilke? Og i så fald, hvordan?

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2010 af PeterValberg

 har du lige et link til Mathon's svar ? 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
30. november 2010 af Ristedorte (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2010 af detmigdu (Slettet)

Du skal først bruge ligningen

y= b*ax

jeg tror du skal gøre det på den her måde:

x i 8 = find det først - derefter x= 8 kvadratrod og 8,50 = så finder du svaret

eller så skal du sige

A = 1 + r


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften har formen

y = b·at , hvor her a < 1, da funktionen er eksponentielt aftagende.

Halveringstiden t1/2 er den tid der går, før funktionen er halveret, dvs

at12 = 1/2 og dermed

t1/2·ln(a) = ln(1/2) , dvs

a = 2-1/t1/2

Den relative mængde, der er tilbage efter t0 = 8,50·108 år er da

q = at0 = (2-1/t12)t0 = 2-t0/t1/2 = 2-8,50/12,8 = 2-0,664 = 0,631 = 63,1%


Svar #5
30. november 2010 af Ristedorte (Slettet)

Tak for svarene, men jeg forstår ikke helt hvilke formler du har brugt i svar #4, Andersen? Det er specielt, når du udregner den relative mængde.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Her benyttes, at

y(0) = b, så

y(t)/y(0) = at ,

hvilket er den relative mængde til tiden t i forhold til mængden til tiden t=0 (den oprindelige mængde).


Svar #7
01. december 2010 af Ristedorte (Slettet)

Jeg takker meget for den tid du har brugt på at hjælpe mig, Andersen, men kunne du ikke godt hjælpe mig med et sidste spørgsmål? Hvis du har forstand på den almene TI-89-lommeregner så håber jeg, at du kan give svar på dette spørgsmål:

Ved du hvordan disse to ligninger skal løses på lommeregneren? Hvordan skal det tastes ind? Man starter altid med solve(...)

f (3) = b * 3a = 0,22

f (10) = b * 10a = 0,60
 

Jeg har nemlig aldrig prøvet at løse to ligninger med to ubekendte på en TI-89-lommeregner og håber derfor, at du ved det / nogen andre herinde ved det. (Sidste spørgsmål for i nat).


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg bruger ikke selv lommeregner, så jeg aner ikke, hvad du skal taste ind. Men disse ligninger kan da løses i hånden.

Forholdet mellem de to ligninger giver en ligning til bestemmelse af a, hvorefter b bestemmes af den ene af ligningerne.


Svar #9
01. december 2010 af Ristedorte (Slettet)

Okay, nu ved jeg det ^^.


Skriv et svar til: Den eksponentielle funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.