Fysik

Potentiel energi, integrale form

05. december 2010 af Michelleee (Slettet)

Hej alle.

Sidder og knokler med mit SRP projekt, og skal bruge noget om potentiel energi hvor kraften er variabel, derfor har jeg på wikipedia fundet en formel med integrale, men hvorfor kan jeg ikke finde den andre steder, og kan jeg overhovedet bruge den?

Den er i dette link:
http://da.wikipedia.org/wiki/Potentiel_energi

Håber i vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

En bedre oversigt finder du i den engelske version af den nævnte wiki artikel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Potential_energy

Potentiel energi kommer på tale, når kraftfeltet kan skrives som gradienten af et potentiale U. Ændringen i potentialet mellem to positioner for et objekt angiver da det af kraften udførte arbejde på objektet i bevægelsen mellem de to positioner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2010 af TorbenA (Slettet)

Formlen med integralet forudsætter, at "flyttekraften", f, og flytningen, dx, hele tiden er parallelle. Så er den god nok. Hvis man f. eks. løfter noget skråt op i tyngdefeltet, skal man tænke sig om og regne med vektorer.

Den tilførte energi er jo lig med det udførte arbejde (kraft gange vej), og hvis farten er konstant, bliver det hele til potentiel energi (eller varme).


Svar #3
05. december 2010 af Michelleee (Slettet)

det vil altså sige at tiden ikke har noget at sige i denne sammenhæng? altså at man kun kigger på strækningen ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2010 af TorbenA (Slettet)

Ja, det er rigtigt.

Hvis du vil bruge tiden til noget, kan du fx dividere arbejdet med tiden, så får du effekten (arbejdshastigheden); men det udførte arbejde er ligeglad med, hvor længe du er om det (gid det var så vel) :-)


Svar #5
05. december 2010 af Michelleee (Slettet)

årh ... problemet er bare, at jeg har lavet nogle forsøg med en bold, og derefter fået lavet et 5 grads polynomie over kastet, og det afhænger nemlig af tiden, men kraften er jo variabel når når man kigger på grafen. jeg har derfor ikke kigget på strækningen, men kan ikke se hvad jeg skal gøre ...


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2010 af TorbenA (Slettet)

Jeg er ikke helt med; men jeg går ud fra, at du har en s(t) graf og vil beregne den potentielle energi, bolden får tilført fra din hånd starter kastet, til bolden når sit toppunkt. Du kan gøre det indviklet, eller du kan gøre det simpelt.

Den indviklede måde går ud på at inddele grafen i små intervaller, finde hastigheden i hvert interval, beregne vejlængden i hvert interval, beregne accelerationen i hvert interval og der ud fra finde kraften i hvert interval ved at gange med boldens masse. Så ganger du vejlængden med kraften og får arbejdet i hvert interval, og så lægger du alle arbejderne sammen. Dette arbejde er lig med tilvæksten i potentiel energi, da den kinetiske energi er nul i begge ender .

Det var vist sådan noget, du tænkte på; men det gider vi ikke, vel?

Den simple måde går ud på at bruge formlen

ΔEpot = m·g·Δh

hvor m er boldens masse, g er 9,82 m/s2, og Δh er højdeforskellen for bolden fra start til slut. Den kan aflæses på s(t) grafen.

Voila!


Svar #7
06. december 2010 af Michelleee (Slettet)

men bruger man ikke den når kraften er konstant ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2010 af TorbenA (Slettet)

Jo, hvis det er en variabel krafts arbejde, du vil beregne; men nu er det så heldigt, at ændringen i potentiel energi i tyngdefeltet er lig med tyngdekraftens arbejde med modsat fortegn, og tyngdekraften er konstant. Tyngdekraften er

Ft = m·g nedad, og flytningen er

Δh opad

Prikproduktet af Ft med Δh er derfor negtivt, og når vi skifter fortegn, bliver resultatet positivt. Derfor kan formlen

ΔEpot = m·g·Δh

bruges, bare man husker at regne Δh positiv opad og negtiv nedad.


Svar #9
06. december 2010 af Michelleee (Slettet)

Årh okay. Mange tak ! (:


Skriv et svar til: Potentiel energi, integrale form

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.