Matematik

Fsa prøve. - Skibet Vædderen

08. december 2010 af annesofie1996 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej :-)

Jeg håber at i kan hjælpe mig med min afl. for jeg er kørt fast.

Opgaven lyder sådan: Hvor mange døgn sparede skibet Vædderen ved at sejle gennem Panamakanalen i stedet for at sejle neden om Sydamerika.

Jeg har tideligere fået oplysningen at turen gennem kanalen varede 13 døgn.

Jeg har også fået oplysninger om at en sejlrute neden om sydamerika er 36400 km lang og at den igennem kanalen er 11200 km lang.

Jeg håber i kan hjælpe. Ps. jeg går kun i 8 klasse og er faktisk syg lige nu så tag lige hensyn til det


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2010 af YoungSlowy (Slettet)

Har du flere informationer, som fx hvor hurtigt skibet sejlede altså hastigheden i knob eller km/t osv?

Skriv HELE opgaven.


Svar #2
08. december 2010 af annesofie1996 (Slettet)

de oplysninger man skal bruge plejer bare at stå lige ovenover så jeg tror ikke man skal bruge andre oplysninger end dem jeg gav Skal man det?


Svar #4
08. december 2010 af annesofie1996 (Slettet)

man skal jo have point for at få svarene !


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2010 af YoungSlowy (Slettet)

#0

Du kan godt beregne med de få oplysninger, men det er bare rart med alle de informationer man skal bruge, for at kunne løse opgaven.

Turen gennem kanalen tager 13 døgn

11200 km = 13 døgn

36400 km = x døgn

prøv og hvis der er noget så skriv...


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. december 2010 af Morsby (Slettet)

Man må formode, farten ad begge veje er den samme.

Farten er dermed: 11.200/13 km/døgn = 861,35 km/døgn.

Turen om Sydamerika tager så 36.400 / 861,35 døgn = 42,26 døgn.

Det er (42,26-13) døgn = 29,26 døgn mere end gennem kanalen. (Bemærk dog, at det rigtige facit er 29,25 - fejlen på 0,01 skyldes afrunding.)

Kan også regnes ved at sige:

   (36.400-11.200)/11.200 · 13 = 29,25.

Men det er lidt mindre overskueligt - bygger på, at turen om Sydamerika er (36.400-11.200)/11.200 gange længere end den anden og derfor må tage lige så mange gange længere tid.

Den sidste er mest præcis, da man slipper for at runde af. Alternativt kan bruges brøker frem for decimaler ad første vej.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2010 af Moderatoren

#4

Det korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. december 2010 af YoungSlowy (Slettet)

Til annesofie1996

nu har du svar og fremgangsmåden i #6


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. december 2010 af Krabasken (Slettet)

De skulle egentlig have sejlet 36400km

De har sparet 36400 - 11200 = 25200 km

De sejler 11200 km på 13 døgn

De sejler altså (11200 / 13) km pr. døgn

de ekstra 25200 km ville have taget

25200 / 11200 /13) døgn at sejle

eller 13 * 25200 / 11200 = 29,25 døgn


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Faktisk er det 28 døgn besparelsen er på.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 10

I dit svar # 5 "antyder" du fremgangsmåden

I # 6 udregner Morsby efter samme metode 29,25 døgn

I # 8 verificerer du Morsby's resultat

I # 9 når jeg uafhængig af Morsby samme resultat

Og så i # 10 skifter du pludselig mening.

How come - ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#11

Jeg havde ikke selv regnet opgaven på det tidspunkt, men her er min fremgangsmåde:

36400/37 = 983,783783783784 timer

983,783783783784 / 24 = 40,9909 døgn, som afrundes til 41 døgn. Dernæst

41 - 13 = 28 døgn 

Hvilket er det præcise antal døgn for tidsbeparelsen.

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvordan kommer 37 og 24 pludselig ind i billedet - ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Så vidt jeg husker hørte de to tal med til en forrige opgave, som desværre ikke blev oplyst her.

Derfor kunne I ikke vide det.


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Der er ikke brug for andre oplysninger.

----------------------

Opgaven lyder sådan: Hvor mange døgn sparede skibet Vædderen ved at sejle gennem Panamakanalen i stedet for at sejle neden om Sydamerika.

Jeg har tidligere fået oplysningen at turen gennem kanalen varede 13 døgn.

Jeg har også fået oplysninger om at en sejlrute neden om sydamerika er 36400 km lang og at den igennem kanalen er 11200 km lang.

-----------------------

Der mangler ingen oplysninger her.
 

De foreliggende oplysninger er:

Det tager 13 døgn at sejle 11200 km

De sejler 36400 km
------------------------
11200 km ≈ 13 døgn

1 km ≈ 13/11200 døgn

36400 km ≈ 36000*13/11200 = 42,25 døgn

Sparet: 42,25 - 13 = 29,25

Det kan da ikke være ret meget enklere ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Svaret vil nok være acceptabelt, men stadigvæk ikke det præcise svar.

De to tal var et vigtig led, der hørte med til denne opgave, så den kunne beregnes FULDSTÆNDIG korrekt, men Jeres svar er ca. døgn, da I som sagt ikke havde de to tal med og hellere ikke opgavestilleren var opmærksom på dette. Tallet 37 var hastigheden på skibet...


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Jeg må fastholde, at ALLE tal, der er nødvendige for at løse DEN STILLEDE OPGAVE er til rådighed.

Det er nu ret garvede folk, du har til bag dig på SP, så spørgsmålet er, om du gør klogt i at være så skråsikker ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#17

Ikke helt da, for De får jo netop ikke mit resultat. Er du enig i, at nogle gange hænger opgaverne sammen? For hvis ja, så må De også være enig med mig. Denne opgave hang sammen med en opgave før denne, derfor er resultatet 28 døgn.

Iøvrigt ville jeg aldrig åbne munden, hvis ikke jeg var sikker nok i min sag :-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Jeg kender selvfølgelig ikke den påståede tidligere opgave, men hvad jeg kan se, er følgende:

1)  Opgaven som beskrevet i # 0 er en 100,0% komplet selvstændig opgave.

2)   Alle nødvendige oplysninger til at regne opgaven er tilstede

3)   Som opgaven er formuleret kan den ikke forstås på andre måder, end den står -

og derfor heller ikke regnes på nogen anden måde, end det er vist i # 15

4)   Selv ikke med et positivt sind og entusiasme er det muligt få de tal, du har nævnt (37 og 24)

anbragt i nogen sammenhæng i opgaven, der giver mening.

Men - okay - vis den til nogle, du har mere respekt for, - 

og kom så gerne tilbage og fortæl, hvad de sagde ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #20
26. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Jeg fandt et link her http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:07ZrriJ9gkQJ:www.ktst.dk/skolen/afsluttende%2520proever/2%2520fagene/~/media/Styrelsen/afsluttendeproever/pdf/2%2520Fagene/PEU/PEU%252010%252011/PEU%2520matematik%25202010.ashx+fsa+panamakanalen+V%C3%A6dderen&hl=en&gl=us&pid=bl&srcid=ADGEESg3KFoUxVsataA9af6OeOULPTbtf-4QuZWdx0fVqaOap2dgOhRRIFM2dJpFyzaFeKNEEi5YvtNFzauJN7vJfhocMOxBew9ee1myoejKe9WjkEM6sMpKRF-fLRQ9cxqZWqxJBgxP&sig=AHIEtbTujlnS-1VUFCXHl2TISvqAhc51kQ

se side 29 og 30 i dokumentet. Heraf fremgår det vistnok, at den lange rute sydenom sejles med en gennemsnitsfart på 37,04 km/time , hvilket giver de ca 41 døgn for den lange rute. Det vil sige, at de to ruter ikke sejles med sammen gennemsnitsfart. Men det er jo en oplysning, som trådstarter burde have gjort opmærksom på fra starten.


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.