Fysik

Meget brug for hjælp, varmefylde!

08. december 2010 af Lindhardt13 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

De sidste opgaver jeg har lavet i fysik, har virkelig blevet dårlige, selvom jeg har gjort meget ud af det.

Så jeg har virkelig brug for, at der er en, som kan forklare mig, hvordan man gør i mine opgaver :-)

Jeg er ikke ude efter svaret, bare hjælp til, hvordan jeg skal lave det, da jeg har en forfærdelig lærer i fysik.

1 opgave lyder, at jeg skal beregne en masse, ved et forsøg jeg har lavet. Formlerne, min lærer har skrevet, at jeg skal bruge, lyder sådan:

Beregn først hvor meget energi den afvejede portion vand modtager:

?Evand= mvand · cvand · (tslut – tstart)

Vi antager at denne energi kommer fra det varme lod/sten. Derved mister loddet (stenen) termisk energi:

?Elod= mlod · clod · (100°C−tslut)

Hermed kan loddets varmefylde beregnes ved:

clod = ?Evand/(m_lod ·(100?°C-tslut)


Beregn loddets (stenens) varmefylde.

Dette er også fint nok. Men jeg kan ikke finde ud af, hvad cvand, og clod er? Jeg ved ihvertfald ikke, hvordan jeg beregner det. Nogen, der kan forklare dette?

Indtil videre ser den første sådan her ud: Aluminium = 178,4g ·  ? · (21,7°C−15,5°C) = 202633,856J

Aluminium = 100,5g · ? · (100°C−21,7°C)

Jeg håber, at der er nogen der vil hjælpe. Tak på forhånd!!


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan slå vands og aluminiums specifikke varmekapacitet (c) op i din bog. Hvis du bruger Orbit C, står de omkring side 55.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. december 2010 af Morsby (Slettet)

Du skal slå cvand op - vands specifikke varmekapacitet (4,186 J/g hvis jeg husker ret).

Sådan kan du regne ud, hvor meget energi vandet har modtaget (forudsat der ikke er noget varmetab - hvad du nok skal forudsætte).

Da der ikke er noget varmetab betyder det også, at ΔEvand = ΔElod (dette forudsætter din lærer faktisk for dig, da han udskifter Elod med Evand i formlen for clod!)

Har du opstillet det, kender du alle led undtagen clod i din formel for clod og kan således bestemme vamekapaciteten for dit lod, hvilket vist var målet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Korrekt tal, men enheden er J/(g*K).


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2010 af Morsby (Slettet)

#3 Ah ja, selvfølgelig. -.- Eller selvfølgelig J/(g·°C), hvis det foretrækkes (#0). Længe leve sjusk.


Skriv et svar til: Meget brug for hjælp, varmefylde!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.