Matematik

komme fra (3*u*v+p)(u+v)=0 til v=-p/(3u)

13. december 2010 af pitg (Slettet) - Niveau: A-niveau

hey studieportal, eller hvad man skriver - første gang jeg skriver her :)

Jeg er igang med SRP og er støt på et lille problem, det er faktisk ikke en del af min opgave, men piner mig at jeg ikke kan løse/se hvordan jeg kommer fra (3*u*v+p)(u+v)=0 til v=-p/(3u). Har siddet i et par timer nu og tænker, hmm.. ville måske være en idé at få noget hjælp.

parenteserne ganget ud skulle gerne giver:

3u^2v+3uv^2+pu+pv=0

min første idé var at minus med pu, på begge sider og så sætte v ude for parentes og dividere med 3u^2.

(v(3u^2+3uv+p)/(3u^2)=-(pu)/(3u^2) <--> v(3uv+p) = -p/(3u)

Da jeg sad og lavede det blev jeg så pludselig i tvivl om jeg skulle dividere 3u^2 med alle ledne som er adskilt af +, som om mit hoved ligesom glemmer de basale ting -.-

Men det der står på højre side af ligmedstegnet ser jo godt ud.... det til venstre passer bare ikke helt.

Har også prøvet at minus med både pu og pv på begge sider, og dividere med både 3u^2 og 3uv efter at jeg har sat v ude for parentesen, men synes ikke at få noget resultat der heller.

Har også tænkt noget med at gøre noget af det til en andengradsligning, men giver ikke mening.. er helt ude og ....

please hjælp.

på forhånd tak

Mikkel.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2010 af destijl (Slettet)

Umiddelbart vil jeg sige, at du skal bruge nul-regelen på (3*u*v+p)(u+v)=0.

Nulregelen: Da produktet giver 0, må en eller flere af faktorerne være 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2010 af Duffy

Det er en andengradsligning i v


Svar #3
14. december 2010 af pitg (Slettet)

destijl, vil du så mene at jeg "bare" kan sige at 3uv må være ligmed 0 og p = 0?

Forstår ikke hvad du mener med en andengradsligning i v?


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

I ligningen (3uv+p)·(u+v)=0 er venstresiden et produkt. Benyt nulreglen for et produkt, nemlig at et produkt er nul hvis en eller flere af faktorerne er nul. Det følger altså, at

3uv + p = 0 eller u+v = 0, hvoraf

v = -p/(3u) , eller v = -u .


Svar #5
14. december 2010 af pitg (Slettet)

ahh okay, har sådanset ikke skrevet alt hvad vi ved for tænkte ikke på nulreglen. Vi får at vide at u+v ikke er ligmed 0.

tusinde tak. tror at jeg har styr på det nu :)


Skriv et svar til: komme fra (3*u*v+p)(u+v)=0 til v=-p/(3u)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.