Matematik

Substitutions - og lige store koefficienters metode

14. december 2010 af Chimkerd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften!
Jeg skal op til mundtlig matematik i morgen, og jeg kan simpelthen ikke huske, hvad substitutions og lige store koefficienters metode går ud på i sammenhængen med lineære funktioner. Det jeg læser i bogen omkring det, siger mig ikke så meget. Er der en der kan forklare det MEGET pædagogisk?
På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af PeterValberg

 Vi snakker altså om to ligninger med to ubekendte, tænker jeg (?)

4x + 2y = 10
5x - 4y = 6

Substitutionsmetode / indsættelsesmetode:
------------------------------------------------------------

du bruger den ene ligning til at finde et udtryk for den ene variabel (x eller y) og indsætter dette udtryk i den anden ligning.

4x + 2y = 10   ⇔   y = 5 -2x  (hvilket indsættes i den anden ligning)

5x - 4y = 6
5x - 4(5-2x) = 6
5x -20 +8x = 6
13x = 26
x = 2

Den fundne værdi for x bruges nu til bestemmelse af y, idet vi ved:

y = 5 -2x = 5 - 2·2 = 1

Løsningen er således:  (x,y) = (2,1)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. december 2010 af PeterValberg

 Samme eksempel

4x + 2y = 10
5x - 4y = 6

Lige store koefficienters metode
--------------------------------------------

Du forlænger / forkorter en eller begge af ligningerne, således at koefficienten til den ene variabel (x eller y) bliver lige stor i begge ligninger, derefter adderer eller subtraherer du ligningerne, så den ene variabel "forsvinder", dermed kan den anden variabels værdi let bestemmes.

4x + 2y = 10
5x - 4y = 6

jeg vælger her at forlænge ALLE led i ligning  med 2, så koefficienten for y bliver lige store i begge ligninger

8x + 4y = 20
5x - 4y = 6

da koefficienterne for y har modsat fortegn i de to ligninger, vil jeg addere de to ligninger (derved "forsvinder" y)
Venstre side adderes og højre side adderes

(8x + 4y) + (5x - 4y) = 20 + 6
8x +4y +5x - 4y = 20 +6
13x = 26
x = 2

y bestemmes nu ved indsættelse af x = 2 i den ene ligning:

4x + 2y = 10
4·2 + 2y = 10
8 + 2y = 10
2y = 2
y = 1

SØRME om vi ikke nåede frem til samme resultat som før:

Løsningen er (x,y) = (2,1)

Håber, det hjalp

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
14. december 2010 af Chimkerd (Slettet)

Hold da kæft man, så forstod man det nok lige! Tusind tak skal du have! En god jul - dét fortjener du i hvert fald! Hvis jeg trækker dette emne, får en elegant karakter, så skulle jeg nok ha' givet en øl ;) Tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2010 af PeterValberg

 Ved du hvad, Monica, - jeg krydser fingre for at du trækker dette emne OG får en god karakter :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Substitutions - og lige store koefficienters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.