Matematik

Eulers metode - approksimationen til f(x1)

17. december 2010 af BigDaddy89 (Slettet)

 Hej alle.

Sidder her og skal redegøre for Euler's metode.

jeg benytter mig af denne forklaring pt, da den gå lidt mere i dybden: http://www.matematiksider.dk/projekter/eulers_metode.pdf

jeg forstår bare ikke hvordan y0 + h*f ' (x0) kan være lig y1.

Kunne i hjælpe mig med dette?

Mvh. Kenn.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man finder den tilnærmede løsning i det næste punkt ved at approksimere funktionens graf med tangenten til funktionen i hele det næste skridt. Tænk på ligingen for tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0, f(x0)) :

y = f'(x0)·(x -x0) + f(x0)

Det er faktisk den formel, der bruges, hvor man sætter x - x0 = h , skridtlængden, og y0 = f(x0) .


Svar #2
17. december 2010 af BigDaddy89 (Slettet)

 #1

Ja der er jeg med.

ehm, hvordan hænger h sammen med ændringen i y-værdien for y1?

Altså, det man skal lægge til y0 er h*f ' (x0).

men h er jo også skridlængden - tilvæksten på x-aksen. hvordan kan den hænge sammen med den nye y-værdi?

og hvorfor er det lige f ' (x0) du skal gange h med? 

jeg kan sgu ikke helt se det.. Måske jeg er lidt dum :) heh, men bær over med mig

Mvh. Kenn.


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Differentialkvotienten f'(x) måler jo ændringen det pågældende sted i funktionsværdien pr ændring i x.

f'(x) = df/dx . Derfor ganger vi med længden af det skridt, vi tager for at finde den samlede ændring i funktionsværdi over dette skridt, under den forudsætning, at funktionen følger tangenten til grafen. Vi lægger så den beregnede ændring i funktionsværdien til den værdi, vi havde, for at finde den nye værdi i næste skridt.

Prøv at lave en tegning af grafen for en funktion. Marker et x0 og indtegn tangenten til grafen i dette punkt. Vi kender funktionsværdien i x0, f(x0) som vi også kalder y0, og vi kan beregne tangentens hældning f'(x0) i dette punkt ud fra den givne differentialligning. Så følger vi tangenten et lille stykke h til højre og siger så, at dette punkt på tangenten skal være vores nye bud på funktionsværdien i x0+h . Hældningskoefficienten markerer, hvor langt vi skal gå op (regnet med fortegn), når vi tager et skridt af længden 1 til højre. Nu har vi taget et skidt af længden h til højre, så vi skal lægge f'(x0)·h til den oprindelige funktionsværdi y0 for at komme til det nye punkt på tangenten, der repræsenterer vores beregnede funktionsværdi i x0+h . Det er ikke eksakt, men det er det bedste vi kan gøre med denne metode som redskab. I det næste punkt x0+h = x1 beregner vi en ny tangenthældning og bruger denne til et komme videre til x2 = x1+h .


Skriv et svar til: Eulers metode - approksimationen til f(x1)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.