Kemi

bestemme stofmængden

17. december 2010 af zit90 (Slettet)

Jeg har lavet et forsøg med titrering med NaOH i en ammoniumchlorid opløsning.

Jeg har fra start af 0,7 g. ammoniumchlorid, som jeg tilsætter 20 ml vand til. Derefter titrere jeg med 1M NaOH.

Her nedskriver jeg målinger for tilsat volumen og tilhørende pH-værdi. I pufferområdet beder de mig om at beregne NH3's og NH4's stofmængde ud fra den tilsatte mængde NaOH og ammoniumchlorid.

Jeg har set mig helt sort på hvordan jeg skla løse opgaven, selvom jeg har en idé om at det er ganske simpelt ;) Så anyone - some help please?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2010 af debs (Slettet)

 Du kender den totale stofmængde af ammoniak og ammonium, men ikke hvor meget der er det ene, og hvor meget der er det andet. Dette afhænger af dissociationskoeffienten, pKa-værdien, og pH-værdien.

Jo mere base du tilsætter, jo flere H+er fjerner du, jo højere bliver pH og jo mere af ammonium'et går på ammoniak formen. Du bruger Henderson–Hasselbalch formlen: en.wikipedia.org/wiki/Henderson%E2%80%93Hasselbalch_equation

For at gøre det simpelt kalder vi ammonium for S (syreformen) og ammoniak for B (baseformen). Den samlede stofmængde (den kalder vi T for total) kan du regne ud udfra den afvejede masse og ammoniumchlorids molekylvægt.

T = S + B (alt er enten på syre- eller baseform). Det kan omskrives til S = T - B

Hvis vi sætter dette ind i ligningen får vi:

pH = pKa + log[ S / B ]  <=>  pH = pKa + log[ (T-B) / B ]

Du kender pH ved et givent punkt og du kan slå pKa-værdien op. T kan findes som nævnt tidligere. Så kan du løse ligningen og bestemme B. Til sidst sætter du T og B ind i:

S = T-B

og betemmer S.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2010 af debs (Slettet)

 pKa i vand er ifølge wikipedia 9.21


Skriv et svar til: bestemme stofmængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.