Matematik

SRP- Mindste kvadraters metode

17. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er færdig med min matematik-del i opgaven, men har stødt på et matematisk problem i kemi-delen

min opgaveformulering er:

Præsentér begrebet matematisk model og dertil hørende relevante begreber og metoder.
Du skal redegøre for princippet i "mindste kvadraters metode", og hvorledes "mindste kvadraters metode" anvendes til at finde den bedste rette linje for nogle givne punkter. Du kan kort komme ind på andre former for regression.

Du skal redegøre for optagelsen af medicin i kroppen.
Du skal udføre eksperiment til bestemmelse af fordelingsforholdet for acetysalicylsyre ved forskellige pH-værdier. Til at illustrere anvendelsen af regressions modeller skal du benytte måleresultaterne fra dine eksperimenter som et eksempel og undersøge hvorvidt målepunkterne i hvert af eksperimenterne kan beskrives ved en lineær funktion. Vurder effekten af at tvinge linjen gennem (0,0).
Vurder effekten af pH på optagelse af acetylsalicylsyre i kroppen.
Perspektiver til designet af lægemidler generelt.

.............................................................

Ved ikke rigtigt hvordan jeg skal vurdere effekten af at tvinge linjen gennem origo??

I første omgang, når vi afbilder grafen, der viser sammenhængen mellem absorbansen og koc. af stoffet får vi en ligning med konstanten b (y=ax+b). Da det er kemisk umuligt, at absorbansen er over 0, dvs. y>0, når der ikke er noget af stoffet i opløsningen, og derfor tvinger vi linjen igennem (0,0).

Matematisk set sker der det, at vi går fra y=ax+b, til y=ax ........dvs. konstanten b=0, og på baggrund af dette er der kun en ubekendt, altså a.....

er det sådan set ikke det der sker, eller kan det forklares på en bedre måde ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2010 af AMelev

Jeg går ud fra, du har materiale til Mindste kvadraters metode - ellers søg på nettet.

Hvis du tvinger en proportionalitet frem, så du har b = 0, vil det jo påvirke din formel til beregning af a..


Svar #2
18. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

Jo, har beregnet a vha. mindste kvadraters metode, hvor b= gennemsnittet af y-værdierne, som er mindsteværdien for b.....

forstår ikke helt hvad du mener med det sidste, hvordan vil den påvirke min formel til beregning af a, kan du uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2010 af AMelev

Gennemsnittet af y-værdierne, som du jo har tvunget til at være 0, indgår jo også i beregningen af a.

Hvis det er 0 det ene sted, skal det jo også være det det andet.


Svar #4
18. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

betyder det så at jeg skal gennemføre hele beviset igen, hvor b=0 ? omg 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. december 2010 af AMelev

Rettelse:

Det er b, der er 0 - ikke gennemsnittet af y-værdierne.
b er vel ikke gennemsnittet af y-værdierne? Men når b = 0, skal du minimere mht. a under den forudsætning.


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. december 2010 af AMelev

Du skal udlede den (simplere) formel, hvor du ved b = 0, ja.
Det giver kun 1 ligning med 1 ubekendt.


Svar #7
18. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

undskyld....jo du har ret, det er det jeg gør ........men aner stadigvæk ikke hvad der skal gøres


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. december 2010 af AMelev

I det materiale, du har, hvor du har fundet kvadratafstanden, sætter du b til 0 - det giver et udtryk, som kun afhænger af a. Så finder du minimum for det på sædvanlig vis ved at differentiere osv.


Svar #9
18. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

Kunne du vise mig i min opgave, hvor det skal gøres......har nemlig nummereret ligningerne ?


Svar #10
18. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

Pls det er det eneste jeg mangler


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. december 2010 af AMelev

Til gengæld har du ikke nummereret siderne! Husk sidehoved/-fod.

Det tog mig noget tid at finde ud af, hvad der egentlig foregår i din udledning. Du opererer med 2 forskellige a og 2 forskellige b. a-erne klarer du, men du kløjs i b'erne, fordi dim udredning bygger på regressionen af (x-x_gennemsnit,y) og det er jo ikke den, der skal være en tvungen proportionalitet, det er (x,y). Je g kan ikke på stående fod sige, hvad så - der skal nogle renerier til, og dem skal du lave - men du kan også overføre metoderne i det, du har gennemgået på tilstanden y = ax.

Jeg vedhæfter lige en kommenteret udgave af din fil, så du kan se, hvor knasterne er. Desuden en ultrakort udgave(TII) af bestemmelse af a og b ved direkte minimering.


Svar #12
19. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

tusind tak for det.......

y=a(x-x(middeltal))+b   denne ligning står i alle de bøger som min vejleder har givet mig...

du skriver i kommentar 2, at jeg ikke har vist at der er minimum for a ? Q´(a) = 0 <=> a= y (middeltal) hvad mangler der her?


Brugbart svar (1)

Svar #13
19. december 2010 af AMelev

Ligningen er sådan set OK, men det gør det lidt sværere at se, hvad der sker, når der skal være proprtionalitet.

Du viser kun, at der er vandret tangent - der kunne være maksimum eller vandret vendetangent.


Svar #14
19. december 2010 af aaabbbccc009 (Slettet)

jeg skal vel ikke tegne en fortegnslinje og påvise det ? .......

nu har jeg altså prøvet at udlede en formel til den bedste rette linje for ligningen y=ax (ved heller ikke rigtigt hvorfor man bruger y=a(x-xgennemsnit)+ b i de bøger jeg har fået.....denne ligning og metoden til at udlede formlen for a og b står kun i de bøger som Jens Carstensen har skrevet, men whatever... og jeg differentiere bare a som en sammensat funktion når jeg skal finde mindsteværdien for det i  y=ax.........Resultatet bliver Esum (xiyi) / Esum (x^2i)


Brugbart svar (1)

Svar #15
20. december 2010 af AMelev

Ikke nødvendigvis - det er jo et andengradspolynomium i a.

Det lyder rigtigt.


Skriv et svar til: SRP- Mindste kvadraters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.