Matematik

sammensatte funktioner

01. januar 2011 af 8520 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej

hvis jeg har en sammensatfunktion der hedder

c(x)= 3/x-1 og d(x)= x+1

kan det så ikke passe at jeg gør sådan her

c(d(x)) 3/(x+1)-1 d(c(x))= (3/x-1)+1

3/x+1-1 = 3/x-1+1 =

3/x x*3/x-1

Dm(f)= (xER/x=0) Dm(f)= (xER/x=1)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal sørge for at sætte parenteser. Menes der

c(x) = (3/x) - 1 , eller c(x) = 3/(x-1) ?


Svar #2
01. januar 2011 af 8520 (Slettet)

c(x)= 3/(x-1) og d(x)= x+1


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så er

c(d(x)) = 3/(d(x) -1) = 3/(x+1 -1) = 3/x

og

d(c(x)) = c(x) + 1 = 3/(x-1) + 1 = (3 + x-1)/(x-1) = (x+2)/(x-1)


Svar #4
01. januar 2011 af 8520 (Slettet)

kan du ikke fortælle mig hvad er reglen her fra d(c(x)) 3/(x-1) + 1 = til her til altså hvad sker der her ...(3 + x-1)/(x-1).... = (x+2)/(x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man lægger to brøker sammen ved først at forlænge dem til fælles nævner:

3/(x-1) + 1 = 3/(x-1) + (x-1)/(x-1) = (3 + x - 1)/(x-1) = (x+2)/(x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. januar 2011 af mathon

se


Svar #7
01. januar 2011 af 8520 (Slettet)

tak:) men hvordan kan jeg så bruge kvotientreglen v*u'-u*v '/(v2) til en fog og gof. kan i ikke gi mig et eksemper hvor 

f(x) er en brøk og  gof en ikke brøk. gerne uden rødder :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. januar 2011 af mathon

          (d º c) '(x) = (d(c(x))) '  = ((x+2)/(x-1)) '  =  (1·(x-1) - (x+2)·1)/(x-1)2  = (x -1 - x - 2)/(x-1)2  = -3/(x-1)2


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal bruge reglen for differentiation af en sammensat funktion:

(f(g(x)))' = f'(g(x))·g'(x) .

I tilfældet ovenfor (se #2) med c(x)= 3/(x-1) og d(x)= x+1 fås

(c(d(x))' = c'(d(x))·d'(x) = (-3/(d(x)-1)2)·1 = -3/(x+1-1)2 = -3/x2

og

(d(c(x))' = d'(c(x))·c'(x) = c'(x) = -3/(x-1)2


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. januar 2011 af mathon

se


Skriv et svar til: sammensatte funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.