Matematik

gør rede for at to cirkler har netop ét punkt fælles

04. januar 2011 af clausenbaby (Slettet) - Niveau: A-niveau

hjælp hjælp hjælp !! hvordan løser man opgaven ??

opgaven lyder på: En anden cirkel c2 har centrum i punktet A(-1,3) og radius r = 5.

Gør rede for at de to cirkler har netop ét punkt fælles og bestem en ligning for tangenten til cirklerne i dette fælles punkt.

jeg har derved løst i den forrige opgave at i den første cirkel c1 er centrum c(18,125) og r = kvadratroden af 65.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2011 af mathon

kunne du skrive teksten til den første del?


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2011 af peter lind

Vis at afstanden mellem de 2 centre er 2r. Tangenten går gennem midtpunktet af C1C2 og står vinkelret på C1C2


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Afstanden mellem de to centre er

d = √(18+1)2 + (125-3)2) = √(192 + 1222) ≈ 123,47

hvilket langt overgår summen af de to cirklers angivne radier 5+√65 ≈ 13,06

De to angivne cirkler har derfor ingen punkter fælles. Muligvis er den fundne cirkel c1 fra "den forrige opgave" forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2011 af mathon

             |C1C2| = 123,471

             R + r = √(65) + 5 = 13,0623

             centerlinjen er altså længere end summen af radierne, hvorfor cirklerne ikke har fælles punkter.

             

Det var dette faktum, som udløste spørgsmålet:
                                                                                            "Kunne du skrive teksten til den første del?"


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2011 af Dorthe1991 (Slettet)

Du kunne også opskrive formlerne for cirklerne .
Herefter sættes ligningerne lig med hinanden - og hvis de har netop een løsning, så skærer de hinanden et sted :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2011 af mathon

to cirkler med med forskellige radier

                        har
                                   indre tangering når |C1C2| = R - r
                                   ydre tangering når |C1C2| = R + r

 to cirkler med samme radius

                        har
                                  ydre tangering når |C1C2| = 2r
 

                                


Skriv et svar til: gør rede for at to cirkler har netop ét punkt fælles

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.