Matematik

Optimering af kasse

05. januar 2011 af ocmeier (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej hej.

Kan man finde den mindste overflade på en kasse med en given volumen uden brug af differentialregning??

Jeg har også skullet finde det samme for en kegle, men der arbejdes kun med to ubekendte, der så kunne sättes i et koordinatsystem og lösningen kunne så afläses direkte (tilnärmelsesvis), men hvordan forholder det sig med en kasse?

Mvh Oliver


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Den funktion, O(x), som du normalt ville differentiere for at finde minimum af overfladen kan jo også tegnes som en graf, på hvilken du kan aflæse minimum.


Svar #2
05. januar 2011 af ocmeier (Slettet)

Kan du forklare närmere? Skal det så väre i et koordinatsystem med tre

akser? I tilfäldet med keglen vidste jeg, at volumen skulle väre 1 liter (V=1000). Altså 1000=1/3*pi*r^2*h <=>

h=1000/(1/3*pi*r^2)

O=pi*r*(r^2+h^2)^½ <=>

O=pi*r*(r^2+(1000/(1/3*pi*r^2)^2)^½

Nu har jeg så kun to ubekendte og kan så sätte forskellige radiusvärdier ind og aftegne Overfladen som punkter i koordinatsystem.

Hvordan gör jeg det med kassen, hvor der jo er tre ubekendte ( O=2*(a*b+a*c+b*c) )???

Vh Oli


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Vi må jo have lidt at vide om kassens rumfang eller form eller nogle af sidernes mål


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Hovsa - jeg ser, at du skriver "med et givet volumen"

Vil det sige, at vi kender V - ?


Svar #5
06. januar 2011 af ocmeier (Slettet)

Undskyld det sene gensvar.

Ja, volumen er kendt. Spiller ingen rolle, hvad den sättes til, det kan jeg altid korrigere for. Sät den til 10 for nemhedens skyld.

Vh Oli


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Er der andre størrelser, du heller ikke synes "spiller nogen rolle" - ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Vi fører først minimumsbeviset for et rektangel, dernæst for en kasse:

1.) Sider i rektanglet: x og s

Areal: A = x*s eller s = A/x

Omkreds: O = 2x + 2s eller 2x + 2A/x

O' = 2 - 2A/x^2 = 0 for minimum

x = √(A) eller = A^(½) hvilket betyder, at rektanglet er et kvadrat

2.) Sider i kassen: s, s og x

V = s^2 * x eller s = √(V/x)

Overfladeareal: A = 2s^2 + 4sx = 2V/x + 4x√(V/x)
 

A' = -2V/√(Vx)-2V/x^2+4*√(V/x) = 0 for minimum

x = V^(1/3) hvilket betyder, at kassen er en terning

- Var det det, du var ude efter - ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Nej - det var det åbenbart ikke

Jeg havde glemt, at det skulle være uden diff.regning

Æv.

Det kunne være sjov at kende løsningen

- Hvis du gider sende den til den tid . . .


Skriv et svar til: Optimering af kasse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.