Matematik

cirkel

12. januar 2011 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel skærer akserne i (5,0), (0,4) og (-3,0).

Jeg skal bestemme cirklens ligning

jeg ved at cirklens ligning er efter formen (x - a)2 + (y -b)2 = r2

Men jeg har jo ikke fået radius at vide, hva gør jeg ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2011 af Bootstrap (Slettet)

Analytisk Plangeometri!


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 #0 - indsæt punkterne i ligningen og opstil 3 ligninger med 3 ubekendte. Løs mht. a, b og r.

(I)  :  (5-a)^2 + (0-b)^2 = r^2

(II) :  (0-a)^2 + (4-b)^2 = r^2

(III):  (-3-a)^2 + (0-b)^2 = r^2 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 #0 - En anden måde jeg lige har indset er at centrum er nødt til at have x-koordinat mellem -3 og 5 ik? Så du kan sætte 1 ind på a's plads. Derefter kan du opstille 2 ligninger med to ubekendte istedet og løse mht. b og r. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Indsæt de tre sæt koordinater i cirkelens ligning, så får du 3 ligninger med 3 ubekendte (a, b og r), som du så skal løse

(x - a)2 + (y -b)2 = r2

(5,0), (0,4) og (-3,0)

1)  (5 - a)2 + (0 -b)2 = r2

2)  (0 - a)2 + (4 -b)2 = r2

3)  (-3 - a)2 + (0 -b)2 = r2

træk ligning 3 fra ligning 1, så kan du finde a husk ±

indsæt a i ligning 1 og 2 og træk derefter ligning1 fra ligning2


Svar #5
12. januar 2011 af rnadal (Slettet)

Hvordan kan jeg løse a når jeg har at gøre med 3 ubekendte i hver ligning ? giver ingen mening


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 #5 - det kaldes et ligningssystem. Hvis du har tre ubekendte ( som du har, a, b og r ). Så skal du bruge tre ligninger.

Havde du 1000 ubekendte, skulle du bruge 1000 ligninger.

Hvis du ikke har lært at løse ligningssystemer før, så forslår jeg du kigger i din bog. Det står muligvis under to ligninger med to ubekendte, eller tre ligninger med tre ubekendte. Men det er et KÆMPE hul at have i 3.g mat A!! Det er noget man lærer i 1.g .. just sayin'


Svar #7
12. januar 2011 af rnadal (Slettet)

jeg har lært at regne to ligninger med to ubekendte, det er bare når der er tre, så forvirrer det mig ..


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 Så brug #3 - der slipper du for det =)

Men jeg vil stadig forslå du finder et eksempel med 3, du burde hurtigt kunne se sammenhængen :)


Skriv et svar til: cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.