Matematik

Udtryk for den samlede materialepris

12. januar 2011 af davidaff (Slettet)

Hej, jeg håber i kan hjælpe mig med denne opgave, da jeg sidder fast:

For en bestemt type kasse med kvadratisk bund og låg er prisen for materialet til låget 10 kr./m2 og prisen for materialet til sider og bund er 8 kr./m2 . Kassens rumfang er 1 m3

a) Opstil et udtryk for den samlede materialepris som funktion af sidelængden af kassens bund.

Mange tak på forhånd:)


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kald sidelængden i den kvadratiske bund for x, og højden for h.

Beregn kassens rumfang, udtrykt ved x og h, og sæt det lig med det givne rumfang 1m3 . Isoler h af denne ligning.

Beregn nu arealet af låget, og af bund + sider, alt sammen udtrykt ved x. Gang arealerne med de relevante priser pr m2 og opstil derved et udtryk for den samlede materialepris M(x) .


Svar #2
12. januar 2011 af davidaff (Slettet)

Mange tak for din hjælp:)

Jeg har beregnet rumfanget udtrykt ved x og h således, men er meget usikker: v=x*b*(1m3 / x*b)

arealerne ganget med priserne får jeg til: 32x2 + 8x2 + 10x2

Er M(x) lig arealerne og rumfanget?


Brugbart svar (3)

Svar #3
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rumfanget er

V = x2·h = 1m3 , så

h = 1m3/x2

Låget har arealet

AL = x2 ,

mens bund + 4 sider har arealet

ASB = x2 + 4·x·h = x2 + 4·1m3/x

Den samlede materialepris er derfor

M(x) = AL·10kr/m2 + ASB·8kr/m2

        = 10x2 + 32/x    (hvor her enhederne er udeladt for overskuelighedens skyld)


Svar #4
12. januar 2011 af davidaff (Slettet)

Tusind tak for dit svar:)

Jeg er lidt i tvivl her:

ASB = x2 + 4·x·h = x2 + 4·1m3/x

Burde der efter sidste parantes ikke stå: ASB = x2 + 4·x •1m3/x ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, for

ASB = x2 + 4·x·h = x2 + 4·x·(1m3/x2) = x2 + 4·1m3/x = x2 + 4m3/x


Svar #6
12. januar 2011 af davidaff (Slettet)

Nåh ja selvfølgelig! Tusind tak!:)


Svar #7
12. januar 2011 af davidaff (Slettet)

Undskyld jeg spørger igen, men blev en smule i tvivl om, hvordan man får 32/x. Hvad bliver der med x2 når man ganger 8 med x2 + 4m3 /x? Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #8
12. januar 2011 af Snart (Slettet)

 Jeg ville også mene at det endte med at blive:

M(x) = 10x2+8x2+(32/x)

Vi ganger jo 8 kr/m ind i vores areal-parentes: MSB=(x2+4*(1/x)) * 8


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7, #8

Ja, det er da rigtigt. Jeg fik udeladt det andet led med x2 , så i alt bliver det

M(x) = 18x2 + 32/x .

Tak for rettelsen.


Skriv et svar til: Udtryk for den samlede materialepris

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.