Matematik

Problemer med algebra

15. januar 2011 af benny32 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er ved at lave en aflevering og der er 2 opgaver jeg er gået helt fast i, jeg ved slet ikke hvordan jeg skal gribe dem an. Jeg syntes ikke rigtig det er noget vi har haft om, og jeg kan heller ikke finde så meget om det på nettet, så håber der er nogle der kan forklare mig det :-)

Den første opgave:

Sæt så meget uden for parenteserne som muligt

a) a^2b-ab^2      b) 10ka^3+10ky^3-kS^3

Den anden opgave:

Skriv på formen a^nb^m

a) (a^2 b)^5 *b^8

b) http://peecee.dk/upload/view/284500/full

Jeg kunne ikke lige finde ud af at skrive brøken her på computeren, så jeg tog lige et billede.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Find de fælles faktorer i de to led og sæt uden for parentes.

b) Find fælles faktorer i de tre led.

2. a) og b) Brug potensregnereglerne


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

a^15/b^8*b^10/a^7 = a^(15-7)*b^(10-8) =

a^8 * b^2
 

2a) har du skrevet forkert op - prøv igen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad mener du med, at 2a) er skrevet forkert op? Det drejer sig om at reducere (a2·b)5·b8


Svar #4
15. januar 2011 af benny32 (Slettet)

(a^2b)^5*b^8 er det sådan? ellers ser opgaven sådan her ud:

http://peecee.dk/upload/view/284549


Svar #5
15. januar 2011 af benny32 (Slettet)

(a^2b)^5*b^8 Kan det passe at den giver: a^10*b8 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

(a2·b)5·b8 = a10·b5·b8 = a10·b13


Svar #7
15. januar 2011 af benny32 (Slettet)

#1

a) Find de fælles faktorer i de to led og sæt uden for parentes.

b) Find fælles faktorer i de tre led.

De fælles faktorer kan de være at fx i b) at de allesammen er ^3 Jeg ved stadig ikke helt hvad det er jeg skal. Skal jeg skrive noget med: 10ka*10ka*10ka*+10ky*10ky*10ky-10kS*10kS*10kS? Kan du forklare hvad der menes med at der skal sættes så meget uden for parenteserne som muligt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Som du har skrevet opgaven 1b) er det kun a , y og S der er i 3. potens, ikke 10k . De tre led er da

10ka3 = 10·k·a·a·a ,
10ky3 = 10·k·y·y·y ,
-kS3 =       -k·S·S·S .

Afgør nu, hvilke faktorer, der er fælles for alle tre led.


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 3

Muligt - men det er ikke det, der står


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 3

Muligt - men det er ikke det, der står -


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har selv formuleret opgaven 1b) i #0

10ka^3+10ky^3-kS^3

= 10·k·a3 + 10·k·y3 - k·S3

Hvis du ikke mener, at opgaven ser sådan ud, bedes du gøre brug af parenteser, så det er klart, hvad der skal opløftes i hvilke potenser.


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10 (#11)

Sorry, jeg læste #10 som en reaktion (af trådstarteren) på svaret i #8. Jeg fik vist de forkerte briller på.

På den anden side har jeg svært ved at se, at min udlægning i #3 af 2a) ikke er i overensstemmelse med 2a) i #0.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Til # 12

I # 0 skriver opgavestilleren opgaven som

(a^2 b)^5 *b^8

I # 2 skriver jeg, at den er forkert skrevet

I # 3 har Andersen ændret den til (a^2*b^5)*b^8
Her er altså tilkommet et * samt en ændring af slutparentesen

Så det er vel så som så med overensstemmelsen ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Genlæs venligst #3. Her står udtrykket

(a2·b)5·b8

hvilket efter min bedste vurdering er i overensstemmelse med #0

Mellemrummet i parentesen i #0 er et typografisk mellemrum, der faktisk letter forståelsen af, at det kun er a, der skal opløftes i 2. potens inde i parentesen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 14

(a^2 b)^5 *b^8 stod der i # 0

På vejen fra # 0 til # 3 bliver det "typografiske mellemrum"  (den har jeg aldrig hørt før) let og elegant erstattet af T.A. med et gangetegn, hvilket (for mig, i hvert fald) har en helt anden betydning end et "typografisk osv.).

Derfor min konstatering af uoverensstemmelse.


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Uden det typografiske mellemrum var man jo på Herrens vej med, hvorvidt udtrykket i parentesen skulle være a2b eller a2b . I formler, hvor man normalt slet ikke skriver gangetegn mellem faktorerne i et produkt, er et sådant mellemrum jo netop med til at fremme forståelsen. Jeg tilføjede gangetegnet, fordi det rent teknisk allerede var der.


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Grunden til, at jeg er allergisk over for "typografiske mellemrum" er bl.a.den, at jeg for nogen tid siden modtog en kraftig irettesættelse af mette48 for netop et sådant. "Den slags hørte ikke hjemme i matematik" var ordene, hvilket jeg, som det medgørlige menneske, jeg er; lagde mig på sinde.

Så den diskussion kan I jo tage, hvis I keder jer en dag . . . 

Men efter dette er forvirringen total.

Jeg må blot trøste mig med, at hvis bare man følger Herrens vej, så ender men forhåbentlig ikke på Herrens mark ;-)


Skriv et svar til: Problemer med algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.