Matematik

Hvordan isolerer i man sådan en ligning?

16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Hvordan isolerer man en ligning så ser således ud: 14= 20*(2-0,30*e-0,2*t)3

jeg har prøvet mig frem men kan ikke komme videre:

(14/20)/3√(2-0,30)= e-0,2*t


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2011 af MariaJensen2011 (Slettet)

 For at isolere skal du gange på begge sider af lighedstegnet


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2011 af Duffy

Er det t du vil have isoleret?????!!!!


Svar #3
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Ja, det er t som jeg vil have isoleret for det er den eneste ubekendt i ligningen :) Kan bare ikke overskue ligningen netop fordi den omfatter e'et, for hvis grundtallet var a vil det nok være nemmere for mig!


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. januar 2011 af AskTheAfghan

#3

14                                                        = 20*(2-0,30*e-0,2*t)3         <=>

(14/20)                                                 = (2-0,30*e-0,2*t)3              <=>

(14/20)^(1/3)                                        = 2-0,30*e-0,2*t                  <=>

[(14/20)^(1/3)]-2                                   = -0,30*e-0,2*t                    <=>

[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)                       = e-0,2*t                              <=>

ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)]                  = ln[e-0,2*t]                         <=>

ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)]                  = -0,2*t*ln[e]                      <=>

ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)]                  = -0,2*t                              <=>

(ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)])/(-0,2)       = t

Her er det:

t = (ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)])/(-0,2)    =>    -6,5510966289815


Svar #5
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Tusind tak! men hvad betyder de klammer som du har lavet? Jeg forstår det du har lavet indtil hertil:

ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)] = -0,2*t*ln[e] <=>

ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)] = -0,2*t <=>

(ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)])/-0,2 = t

Det jeg ikke kan forstå er hvordan  e-0,2*t er det samme som ln[e-0,2*t] ??


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. januar 2011 af AskTheAfghan

#5

Du skal sætte ln på begge sider af lighedstegnet for at "få" exponent ned..

ln(ax) = x*ln(a)

Men,

ln(ex) = x*ln(e) = x*1 = x


Svar #7
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Der må være noget forkert for når jeg indtaster det tal som du har fundet t til at være i #4 får jeg ikke resultatet til at være 14!!!

altså 20*(2-0,30*e-0,2*t)3= 14 men det giver ikke fjorten med det tal som du har fundet t til at være?


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. januar 2011 af AskTheAfghan

#7

Se her..

t = (ln[[(14/20)^(1/3)-2]/(-0,30)])/(-0,2)    <=>

t = (ln[[(14/20)1/3-2]/(-0,30)])/(-0,2)         <=>

t = (ln[[(0,7)1/3-2]/(-0,30)])/(-0,2)             <=>

t = (ln[[0,887904-2]/(-0,30)])/(-0,2)          <=>

t = (ln[[-1,1121]/(-0,30)])/(-0,2)                <=>

t = (ln[3,707])/(-0,2)                                 <=>

t = (1,31022)/(-0,2)                                  <=>

t = -6,5511


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2011 af NejTilSvampe

#0 - den er go' nok. det giver 14,00 hvis du indsætter det korrekt.


Svar #10
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Ja, jeg glemte en parentes derfor fik jeg ikke 14 :S Men hvad betyder klammerne som bruges i mellemregningerne? Bruges de bare for at gøre mellemregningerne overskuelige?


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. januar 2011 af AskTheAfghan

#10.

Hmm.. 14= 20*(2-0,30*e-0,2*t)3 medfører jo ikke sig til (14/20)/3√(2-0,30)= e-0,2*t

Derfor, prøvede jeg at forklare dig step by step, hvordan det skal udregnes.. tjek #4.

Vi får at vide, at t = -6,5511.. så:

20*(2-0,30*e-0,2*t)3                  =

20*(2-0,30*e-0,2*(-6,5511))3        =

20*(2-0,30*e1,31022)3               =

20*(2-0,30*3,70699)3                  =

20*(2-1,1121)3                               =

20*(0,8879)3                           =

20*0,69999                              =  14


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. januar 2011 af NejTilSvampe

 #10 - Ja klammerne er parenteser.


Svar #13
16. januar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #10: Men hvorfor bruges der både parenteser og klammer?


Brugbart svar (1)

Svar #14
16. januar 2011 af NejTilSvampe

 #13 - overskuelighed som du selv siger.


Skriv et svar til: Hvordan isolerer i man sådan en ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.