Kemi

Titrering og pH beregning

29. januar 2011 af HUA (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har udført forsøget fremstilling og standardisering af 0,1 M HCl.

Standardiseringen er baseret på reaktionen mellem natriumcarbonat og HCl.

CO32- + H3O+  <-->  HCO3- + H2O                                                 pKa = 10,3

HCO3- + H3O+  <-->  H2CO3 + H2O  <-->  CO2(g) + 2 H2O              pKa = 6,4

Jeg har afvejet 0,1004 g Na2CO3 og fortyndet med 20 mL vand. Ækvivalenspunktet blev nået efter at have titreret med 19,50 mL 0,0950 M HCl.

Jeg skal nu eftervise at pH i ækvivalenspunktet er 4.

MEN hvordan gør jeg det? Er der nogen der kan hjælpe? :)

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. januar 2011 af Pid (Slettet)

Lad mig gætte... Farma 2 semester? =P (I så fald kig i Harris kapitel 11)

I ækvivalenspunktet for titrering af en svag base med en stærk syre, er basen fuldstændig protoneret, og pH kan udregnes som en svag syre, som i dette tilfælde har Ka = 4.5*10-7

Dvs. pH findes således:

0.1004 g / 106 g/mol = 9.47*10-4 mol

9.47*10-4 mol / (0.020 l + 0.01950 l) = 2.39*10-2 M

x2/(2.39*10-2 -x) = 4.5*10-7 ... <= solve med hensyn til x

x = 1.03*10-4 = [H+]

pH = -log(1.03*10-4) = 3.99


Svar #2
30. januar 2011 af HUA (Slettet)

Hvorfor er Ka i dette tilfæde 4,5*10-7 ? :)

Er det ikke 10-6,4 = 3,98*10-7 ?


Svar #3
30. januar 2011 af HUA (Slettet)

Og kan du også hjælpe med om denne titrering er korrekt udført?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. januar 2011 af Pid (Slettet)

Jeg havde ikke set du havde opgivet en pKa værdi, så den Ka jeg brugte var bare en jeg havde fundet i en tabel på nettet... x)

Men jo, din titrering er der ikke noget galt med, hvis du regner lidt på det kommer du frem til at du har en HCl titer på 0.09712 M Hvilket er inden for grænsen (0.095-0.105 M)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2013 af fatifarma (Slettet)

HVordan finder du frem til HCl titer på 0.09712 M ?? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2013 af Emmakjeldgaard (Slettet)

Man bruger formlen [HCl] = (2*massen af natriumcarbonat)/(molarmassen for natriumcarbonat * volumen HCl)

Den som står på side side 5 i øvelse 1 i kompendiet ;-)


Skriv et svar til: Titrering og pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.