Kemi

Beregn reaktionens aktiveringsenergi, og kommenter resultatet

31. januar 2011 af leiflink (Slettet) - Niveau: A-niveau

öpgave 2/d i kemi maj 2003

Ved temperaturen 320,4 ?er der optaget følgende måleserie for reaktionen.


t/min: 0 3 6 9 12 17 25
[CH3NNCH3]/10-3 M:  5. 96 4. 54 3. 66 2. 86 2. 26 1. 56 0. 88

d) Beregn reaktionens aktiveringsenergi, og kommenter resultatet.
 

opgaven skal afleveres imorgen :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2011 af Kongjonas (Slettet)

Du kan formentlig slå op i din kemi bog og finde nogle formler for 0. 1. eller 2. ordensreaktion, eller pseudo 1.

Du skal altså først bestemme af hvilken orden reaktionen er. Så vidt jeg husker kan det gøres ved at tegne nogle grafer og se om linjen er ret. Det burde stå i din bog, hvis du slår op under det.

Dernæst kan du bruge, mener den hedder, Arrhenius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2011 af kuerten15

ln( [konc.] ) =   -k * t + ln( [konc. til tiden 0]

         y          =    -a * t +   b

Hvis du indsætter punkterne og får en ret linje, så følger reaktionen 1. orden.

Så kan du se hældningen på linjen er hastighedskonstanten. Så skal du bare aflæse hældningen på tendenslinjen.

Næste spg. er hvor du skal finde t i ligningen for tendenslinjen. Din y-værdi er 3,6 * 10^-3 M.

Så anvender du Arrheniusligningen til at bestemme aktiveringsenergien, Ea.


Svar #3
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

jeg har fået hældningen nu, skal jeg så bar indsætte det i Arrheniusligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2011 af kuerten15

Ja..


Svar #5
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

men når man indsætter de kendte værdier ind i Arrheniusligningen, hvad er A i ligningen ? koncentrationen til tiden 0 ? hvis ja, skal man så sige lnA eller bar A ?


Svar #6
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

jeg får Ea = 21500

. er det korrekt? kan nogen regne efter og se om det er rigtig jeg har gjort ?

tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2011 af kuerten15

I tendenslinjen kan du se, hvad A er. Det er skæringen med y-aksen (b-leddet).


Svar #8
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

jeg vedhæfter dte jeg har gjort, så kan du se om jeg har gjort det rigtig nok.

Vedhæftet fil:opgave 2d.docx

Svar #9
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

og her er min graf.


Svar #10
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

her er min graf


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. januar 2011 af kuerten15

Det ser meget korrekt ud. Du skal bare huske enheden på Ea.


Svar #12
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

hvordan skal jeg kommenter det så ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. januar 2011 af kuerten15

Der er to måleserier. Måleserie 2 foregår ved en højere temperatur og du skal finde hastighedskonstanter for begge målerserier, Så kan du forklare forskellen på de to.

Eller temperaturens indflydelse på aktiveringsenergien.


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. februar 2011 af mathon

                       Ea = R·ln(k2/k1) ·(T2·T1)/(T2-T1)                             T2 > T1


Skriv et svar til: Beregn reaktionens aktiveringsenergi, og kommenter resultatet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.