Kemi

bestemmelse af propofols molekylformel

06. februar 2011 af Marjo (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg skal bestemme propofols molekylformel, når jeg på forhånd kender molarmassen M=178,27 g/mol og 

massen m=31 mg og en elementaranalyse, hvr sammensætningen er som følgende:

C=80,85 %

H=10,18 %

O=8,97 %

jeg har antaget, at hvis der er 100 gram af propofol, så har jeg følgende masser:

C=80,85 g

H=10,18 g

O=8,97 g

herefter har jeg ved brug af n= m/M fundet stofmængderne for C, H og O:

C=6,7 mol ≈ 7 mol

H=10,1 mol ≈ 10 mol

O=0,5 mol≈ 1 mol

altså må forholdet være: 7:10:1

men jeg ved ikke hvordan jeg skal komme videre herfra, hvis det er korrekt lavet. 

håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2011 af mathon

ud af 100 g er 
massen i g
                        af
                                  C            H        O
                               80,85    10,18    8,97

omregnet til
mol-forhold               C                          H                     O
                          80,85/12,011     10,18/1,0079     8,97/15,999

                               6,73                   10,10                0,56                       som divideres med 0,56 og afrundes

                                12                        10                    1

den empiriske formel
for propofol er således  
                                                (C12H10O)n

som for n = 1
giver molmassen
                                       sum({12,10,1}*{12.011,1.0079,15.999}) = 178,273
 

    propofols empiriske formel er derfor
                                                                         C12H10O
 


Svar #2
06. februar 2011 af Marjo (Slettet)

mange tak for svaret mathon.

har lige nogle spørgsmål. 

hvorfor dividerer du med 0,56?? og hvis du dividerer 10,10 med 0,56 vil dette ikke give 18,03??

hvad er forskellen på en empirisk formel og molekylformlen?? for det er jo den sidstnævnte jeg skal finde. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2011 af mathon

rettelse at tastfejl i #1

ud af 100 g er 
massen i g
                        af
                                  C            H        O
                               80,85    10,18    8,97

omregnet til
mol-forhold               C                          H                     O
                          80,85/12,011     10,18/1,0079     8,97/15,999

                               6,73                   10,10                0,56                       som divideres med 0,56 og afrundes

                                12                        18                    1

den empiriske formel
for propofol er således  
                                                (C12H18O)n

som for n = 1
giver molmassen
                                       sum({12,18,1}*{12.011,1.0079,15.999}) = 178,273
 

    propofols empiriske formel er derfor
                                                                         C12H18O
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2015 af HomeWorkk (Slettet)

hvordan bestemmer man så  molekylformlen?


Skriv et svar til: bestemmelse af propofols molekylformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.