Matematik

skal bruges til biologi

07. februar 2011 af Kristina0 (Slettet) - Niveau: A-niveau

A = areal, V = volumen (rumfang)

Har en kugle et højt eller lavt A/V-forhold i forhold til en terning med samme volumen ?
Hvordan ændres A/V forholdet, når radius på kuglen vokser ?
 

jeg tænkte om det kunne beregnes på følgende måde:

Kugle
Radius=2cm
Areal= 4*π*r^2 3,1415*4*22 = 50,264 cm3
Volumen= 4/3*π*r^3 4/3*π*2^3 = 33,5093cm3
Terning
Sidelængde= 3.22395cm
Areal= x2 3.223952 = 10.3939cm2
Volumen= x3 3.223953 = 33,5093cm3
A/v forholdet
Kugle 50.264/33.5093 =1,5cm
Terning 10.3939/33.5093 =0.31018cm
 

håber nogen kan hjælpe, på forhånd tusind mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2011 af NejTilSvampe

 enheden bliver altså ikke cm. det skal være cm-1 hvis det skal være noget. Men ja, overfladearealet af en kugle er større end for en terning med samme volumen. Og det er en udemærket måde du viser det på.


Svar #2
07. februar 2011 af Kristina0 (Slettet)

hvor er det du siger at enheden skal være cm-1

mange  tak for hjælpen, men jeg skal bruge denne oplysning til at svarer på følgende spørgsmål?

1. Hvorfor kan celler ikke bare vokse og blive meget større ?
2. Hvor bliver en pizza hurtigere kold end en bagt kartoffel ?
3. Hvorfor skal der mere sovs til 1 kg ris end til 1 kg kartofler ?
 håber du kan komme med en forklaring på sammenhængen, for jeg forstår det ikke,  på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2011 af NejTilSvampe

Kristian0  fordi  

i A/V forholdet er enhederne  cm2 / cm3 = 1/cm = cm-1

2. Pizzaens A/V forhold er langt større. Kartoflen skal først køle overfladen af, så den vil stadig være varm indeni. 

3. Overfladearealet er større for 1kg ris end 1kg kartofler.


Skriv et svar til: skal bruges til biologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.