Fysik

Brydningsforhold for væske

07. februar 2011 af gadehund (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej,

jeg har en opgave her som jeg ikke er sikker på at jeg har forstået rigtig så vil sætte pris på hvis nogen lige vil se om jeg er eller om jeg er gået af sporet...

teksten til opgaven:

En laser udsender grønt lys, som i luft har bølge længden 532nm.

(der er en figur som jeg har vedhæftet)

Dobbeltspalten er en sort glasplade med 2 parallelle, meget smalle spalter, hvor lyset kan passere. Afstanden d mellem de to spalter er 0,10mm.

Laserlyset sendes ind mod en dobbeltspalte, der er sat fast på siden af et glaskar.
På den modsatte side af glaskarret ses et interferensmønster. Glaskarret indeholder en gennemsigtig væske.

(et billed af inteferensmønsteret er vedhæftet)

 Afstanden Δx mellem to mørke nabostriber i interferensmønsteret er givet ved formlen: (delta) x = (a * bølgelængde) / d

hvor a er afstanden mellem dobbeltspalten og interferensmønsteret, d er afstanden mellem de to spalter i dobbeltspalten, og λ er lysets bølgelængde i væsken.

* Bestem en værdi for lysets bølgelængde i væsken.
 

mit spørgsmål er så, for at finde bølgelængden i væsken skal jeg benytte formlen ovenover og sætte a=60,2cm og d=0,10mm og delta x = 16mm??

håber nogen kan hjælpe mig :)

Vedhæftet fil: Fysik Opg.bmp

Brugbart svar (2)

Svar #1
07. februar 2011 af peter lind

Jeg kan ikke svare for Δx, da jeg ikke kender den; men ellers er det rigtigt. Du skal bruge a og Δx  til at finde hvor meget lyset afbøjes. brug derefter gitterligningen til at finde bølgelængden.


Skriv et svar til: Brydningsforhold for væske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.