Fysik

Kernefysik - hjælp søges

12. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er kommet i problemer med en opgave. Den lyder:

Vandet i glasset  på billedet holdes i kog af en lille kapsel med det radioaktive stof cobalt 60-Co afgiver effekten 360 Watt.
Ved henfald af en 60-Co-kerne frigøres ca. 8*10^-14J.

Hvad var aktiviteten af kilden med kogende vand?

Hvad er massen af det radioaktive stof i kilden, når stoffets molare masse kan sættes til 60g / mol. '

Jeg håber virkelig der er nogen der kan og vil hjælpe, på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2011 af mathon

    henfaldskontanten for  6027Co er
                                                                  k = ln(2)/T½ = ln(2)/(5,272 år) = 4,16638·10-9 s-1

     aktiviteten er
                                A = k·N = (4,16638·10-9 s-1)·N
hvoraf
     effekten
                                P = (360 W) = N·(4,16638·10-9 s-1) · (8·10-14 J) = N·3,33308·10-22 W
som giver
                                N = (360 W) / (3,33308·10-22 W) ≈ 1,08·1024
            
                                m = (N/NA) · (60 g/mol) = 107,611 g


Svar #2
12. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Jeg siger tak for hjælpen!!
 

Men hvor får du 5,272 år fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2011 af mathon

opslag i fysikDATAbog


Svar #4
12. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Tak fordi du tog dig tid til at hjælpe!

Lige et sidste spørgsmål, for at finde massen af det radioaktive stof, så bruge jeg formlen:

N=m/M*Na, er det ikke korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2011 af mathon

Jo
   men på formen

                                        m = (N/NA)·M


Svar #6
12. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Endnu engang tak!


Skriv et svar til: Kernefysik - hjælp søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.