Matematik

Find tangenter

17. februar 2011 af mads999 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har fået følgende opgave.

Beregn den spidse vinkel, som tangenterne til grafen for funktionen f(x)=1/4*e^x i punkterne (1,f(1)) og (3,f(3)) danner med hinanden. Bestem derefter arealet af den trekant, som tangnterne danner sammen med aksen. 

Jeg har herefter opskrevet følgende

f(x)=1/4*e^x

f'(x)=1/4*e^x

Finder f(1) og f(3) 

f(1) = 1/4e^1

f(3) = 1/4e^3

Herefter har jeg indsat i tangentens ligning 

y=f'(x0)'(x-x0)+f(x0)

1/4e^1=(1/4e^x)(1-x)+(1/4e^x)

og

1/4e^3=(1/4e^x)(1-x)+(1/4e^x)

Jeg har indsat funktionen og de to tangenter i grafen, og det giver ikke noget der ligner en trekant. Jeg ser frem til hjælp.

På forhånd tak.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2011 af NejTilSvampe

 Med mindre de to tangenter er parallelle vil de altid danne en trekant. Med mindre de begge to er parallelle med en af akserne selvfølgelig.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. februar 2011 af mette48 (Slettet)

f(x)=1/4*e^x

f'(x)=1/4*e^x

Finder f(x0):   f(1) og f(3)

f(1) = 1/4e^1

f(3) = 1/4e^3

Beregn også f'(x0):   f'(1) og f'(3)

f'(1)= 1/4e^1

indsæter f(x0) og f'(x0) i

y=f'(x0)'(x-x0)+f(x0)

y=1/4e*(x-1/4e)+1/4e


Svar #3
17. februar 2011 af mads999 (Slettet)

 Jeg har nu prøvet at regne opgaven ud iforhold til dit indlæg mette.  Men jeg synes stadig ikke det ser rigtigt ud. Jeg har vedhæftet et billede af mine grafter. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. februar 2011 af AskTheAfghan

Vedhæftet fil.

Vedhæftet fil:Resp_mads999_17022011.png

Svar #5
17. februar 2011 af mads999 (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen ! :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
17. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven kan løses eksakt uden brug af lommeregner.

Tangenten til grafen for funktionen f(x) = (1/4)ex  i punktet (x0 , f(x0)) har ligingen

y = (1/4)ex0·x + (1/4)ex0·(1-x0)

Tangenten i punktet (1 , f(1)) har derfor ligningen

y = (e/4)·x ,

mens tangenten i punktet (3 , f(3)) har ligningen

y = (e3/4)·x - e3/2 .

Den første tangent går gennem punktet (0 , 0) , mens den anden tangent skærer x-aksen i punktet (2 , 0) . De to tangenter skærer hinanden i et punkt (x , y) , hvis x-koordinat er bestemt af ligningen

(e/4)·x = (e3/4)·x - e3/2, dvs

x = e3/2 / (e3/4 - e/4) = 2e2 / (e2 -1) ,

og y-koordinaten for dette skæringspunkt er da

y = (e/4)·x = e3/(2(e2 -1))

Arealet af den pågældende trekant er da

T = (1/2)·h·g = (1/2)·y·2 = y = e3/(2(e2 -1)) ≈ 1,57187 ,

hvilket numerisk er i overensstemmelse med resultatet i #4.


Svar #7
20. februar 2011 af mads999 (Slettet)

 Jeg har lige nogle få spørgsmål. 

Hvordan når du frem til dette led  ? 

"

og y-koordinaten for dette skæringspunkt er da

y = (e/4)·x = e3/(2(e2 -1))

"

Det kan jeg simpelthen ikke helt gennemskue. 

Derudover kunne jeg godt tænke mig en forklaring på dette led 

"

T = (1/2)·h·g = (1/2)·y·2 = y = e3/(2(e2 -1)) ≈ 1,57187 ,
"

Til sidst, hvordan regner jeg vinklen ? 

Mange tak for hjælpen indtil videre, sætter stor pris på det. :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2011 af NejTilSvampe

 og y-koordinaten for dette skæringspunkt er da

y = (e/4)·x = e3/(2(e2 -1))

Ved at indsætte x i ligningen for y.

x = e3/2 / (e3/4 - e/4) = 2e2 / (e2 -1) ,

T = (1/2)·h·g = (1/2)·y·2 = y = e3/(2(e2 -1)) ≈ 1,57187 ,

arealet af en trekant er en halv grundlinje gange højde. T = ½*h*g

Du kan finde vinklen ved at sige tan(v) = Δy / Δx = a <=> tan-1(a) = v  , hvor v her er vinklen mellem en retlinje og x-aksen, og a er dens hældningskoefficient.


Svar #9
20. februar 2011 af mads999 (Slettet)

 Vil det sige 1/4e^1/1/4e^3 = a ? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. februar 2011 af NejTilSvampe

ved ikke hvor du har det tal fra. Men du skal jo tænke på der er to tangenter, så du har to "a'er". 


Svar #11
20. februar 2011 af mads999 (Slettet)

 Jeg tror jeg har fanget den nu, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Find tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.