Fysik

Udledning af formel

26. februar 2011 af Pestomanden (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

Jeg har problemer med at udlede en formel.

opgaven lyder på at:Rapporten skal indeholde en udledning af formel ( 1 )
og jeg får at vide at:

For stående bølger på en snor ( elastik ) gælder følgende sammenhæng:

f=(v/(2L))n               <--- formel (1)

hvor f er resonansfrekvensen, v er bølgens udbredelsesfart, L er snorens længde og n er antallet af buge på snoren. Formlen kan udledes ud fra følgende generelle formler, hvor λ er bølgelængden.

v=λ·f                                                                 L=(n/2)λ

Men har ingen idé om hvordan man udleder en formel..
så håbede lidt på at der var nogle kloge hoveder herinde der kunne hjælpe :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

L = (n/2)λ ⇔ λ = (2L) / n

og

v = λ·f  ⇔ f = v / λ

Udtrykket for λ fra den øverste indsættes istedet for λ i den nederste:

f = v / (2L) / n ⇔ (v*n) / (2L) = (v /(2L)*n


Svar #2
26. februar 2011 af Pestomanden (Slettet)

Tak for hjælpen, men forstår stadig ikke helt.. hvordan kan det være at den ender med at hedde (v*n) / (2L) = (v /(2L)*n?

er (v*n) / (2L) bare en anden måde at skrive f på, eller er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Altså (v / 2L) er en brøk. Du ganger et tal (i vores tilfælde n) ind i en brøk, ved at gange tallet ind i tælleren.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

...og dermed kan du også, når tælleren er ganget med et tal, trække tallet ned for at stå alene. Det bliver lidt kluntet i det her format pga. de tonsvis af paranteser, men se den vedhæftede fil. Det burde fremgå hvad jeg mener.

Vedhæftet fil:broekregning.jpg

Svar #5
26. februar 2011 af Pestomanden (Slettet)

 Okay tak for hjælpen, tror jeg har forstået det nu :D


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

For lige at sikre at du fatter det totalt kan du se vedhæftede fil hvor udledningen er lidt mindre kryptisk ;)

Vedhæftet fil:udledning.jpg

Skriv et svar til: Udledning af formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.