Fysik

Energi mm.

03. marts 2011 af Sofistic (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg sidder med en fysik opgave som jeg har lidt svært ved at løse. Opgaven lyder

Forestil dig, at du lyser ind mod en metaloverflade med lys, hvis bølgelængde, du kan variere. Det viser sig, at du kan løsrive elektroner ved fotoelektrisk effekt, når lysets bølgelængde er mindre end 267 nm.

Den energi der skal tilføres de løsest bundne elektroner for at frigøre dem fra metallet kaldes løsrivelsesarbejdet.

Beregn løsrivelsesarbejdet for metallet.

Håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2011 af mathon

på opfordring:                        

                        ELøs = (h·c)/λ = (1,98645·10-25 J·m)/(267·10-9 m) = 7,44·10-19 J = 4,64 eV


Svar #2
03. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Meen er dette ikke det samme som fotonenergien?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2011 af mathon

Jo
       også kaldt tærskelværdien


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, netop. Elektronerne kan løsrives, når den tilførte energi fra en foton er mindst lig med løsrivelsesarbejdet. Den længste bølgelængde, hvor det kan forekomme, svarer derfor til løsrivelsesarbejdet.


Svar #5
03. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Okay, det er jo egentlig ret basalt og enkelt.

Da jeg søgte på løsrivelsesarbejde stødte jeg på denne sammenhæng og den forvirrede mig. For jeg manglede jo ligesom data.

Havde ikke tænkt at løsrivelsesarbejde var lig med Efoton, for så ville man jo skrive beregn Efoton. :)

AL + Ekin = Efoton


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2011 af mathon

specifikt med
                           λ = 267 nm
          er
                           Ekin = 0
            
 


Svar #7
03. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Al står for løsrivelsesarbejdet.

Derfr bliver det Efoton- Ekin(=0).

Men hvordan ved man Ekin er 0?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ved den mindste fotonenergi bruges al fotonenergien til at løsrive elektronen. Elektronens kinetiske energi er derfor 0.


Svar #9
03. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Men hvordan ved vi at det er den midsnte fotonenergi?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er den største bølgelængde, ved hvilken elektroner kan løsrives. Elektronerne bliver lige netop løsrevet uden at få tilført ekstra kinetisk energi.


Svar #11
03. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Når ja, det var lang bølgelængde lille energi, kort bølgelængde stor energi. Ikke sandt. Og vi har den maksimale bølgelængde altså har vi mindste fotonenergi.

Tænker jeg rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, hvis du husker lidt fra din anden tråd.


Svar #13
03. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Nemlig, husker det derfra! :-)

Genialt jeg takker jer begge for hjælpen.


Skriv et svar til: Energi mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.