Fysik

En genstand kastes..

03. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Hvad skal jeg gøre hvis en opgave lyder sådan: En genstand kastes op i luften med V0 15m/s. Hvor lang tid går der, inden den når sit højeste punkt og hvad er dens fart efter 3 sekunder? Hvad skal jeg gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at der er tale om bevægelse med konstant acceleration -g . Derfor er v(t) = v0 -gt .
Løs ligningen v(t) = 0 , og beregn v(3sek) .


Svar #2
03. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Så det er sådanv(t) ---> 0= 15-9,82-t og så skal t isoleres?


Svar #3
03. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 v(t) = v0 -gt= 15-9,82*3= -14,46 s

t = -(v-v0)/g= -(0-15)/9,82= 1,52 m/s

Jeg synes at farten ser mærkelig ud!


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Genstanden når sit højeste punkt, hvor v(t) = 0. Derfor løser man ligningen v(t) = 0 for at finde dette tidspunkt.

#3

Ja, man indsætter t = 3s i forskriften for v(t) og beregner v til dette tidspunkt.


Svar #5
03. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #3: Jeg har forvekslet enhederne med hinanden v(t)= m/s og t=s

er mine beregninger i #3 korrekte? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

t = v0/g = 15m/s / 9,82m/s2 = 1,53s

v(3sek) = 15m/s - 9,82m/s2·3s = -14,46m/s (overvej, hvorfor v er negativ).


Skriv et svar til: En genstand kastes..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.