Matematik

montone forhold

06. marts 2011 af jona4789 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej alle

jeg har fået opgaven:

Gør rede for, at følgende funktioner er monotone (dvs. enten voksende eller aftagende i R)

(vink lav fortegnsvarition for f´(x))

f(x)=x^3+x+1

hvad gør man. hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

f '(x) = 3x^2+1

Da både 3, x^2 og 1 er positive vil hældningen (= f ') være positiv i hele R

Det betyder, at f er stigende overalt i området.
 


Svar #2
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

er det så svaret på spørgsmålet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

ja - læs anden linie i din opgave en gang til


Svar #4
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

okay, tak for det

jeg havde sat den ind i graph og lavet en fortegnsvariation og alt muligt, men det er så ikke nødvendigt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Hva' syn's du sel' - ?


Svar #6
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

det kan måske være meget godt


Svar #7
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

hvis den så hedder f(x)=-x^3-x+2, så må man vel gå ud fra at hældningen vil være negativ, for når f´(x) hedder -3x^2+2, eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

- men ikke nødvendigt ;-)


Svar #9
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

nice :D


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Svar til # 7

Det er rigtigt - men til gengæld har du differentieret forkert:

Hvis f = -x^3-x+2, så bliver f ' = -3x^2-1


Svar #11
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

det kan være,a t du lige kunne tjekke om det jeg havde gjort i denne opgave er rigtigt

opg 21.
Undersøg følgende funktioner med hensyn til monotoniforhold og ekstrema. Angiv antallet af løsninger til ligningen f(x)=0

B:
1.
F(x)= 1/4x^4+1/3x^3-2x
F´(x)= 1x^3+1x^2-2x=0
X=1, -2

Nulpunkter:
Diskriminant: 1^3-4*1*-2=9
-1 + √9/2*1= 1
-1-√9/2*1=-2
-2 1


Minimum og maksimum
Fortegn for f´: +0- så har f´ lok max fortegn for f´: -0+, så har f lok min
f har lok max i (-2, f(-2))
F har lok min i (1, f(1))


Monotoniforhold.

f´(x) ≥ 0: et interval <=> f er voksende i interval
f´(x)≤ 0 : i et interval <=> f er aftagende i interval

voksende i ]-∞;-1,20] aftagende i [-1,20; 0,57] voksende i [0,57;∞[
 


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Jeg har desværre ikke tid nu, men jeg kan da lige se, at du behandler den som en andengradsligning mht. at finde rødder.

Det er  altså en fjerdegradsligning, så du må fx. starte med at faktorisere den lidt. Sæt fx. x udenfor parentes - og straks viser løsningen x= 0 sig.

Diskriminanter virker kun i andengradsligninger -

Må smutte

Hvornår skal den afleveres - jeg kan evt. kigge på den, når jeg kommer hjem inat.


Svar #13
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

den skal afleveres i morgen, håber, at du kan nå det :)


Svar #14
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

- og bare så du ved det 1/4 betyder 0,25 og 1/3=0,33


Svar #15
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

jeg håber, at du gider og hjælpe mig med hele opgaven  plz:)


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du har ikke differentieret den opgivne funktion korrekt. Er funktionen skrevet op korrekt?


Svar #17
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

altså funktionen hedder: 0.25x^4+0.33x^3-2x^

så må f´(x) x^3+x^2-2


Svar #18
06. marts 2011 af jona4789 (Slettet)

altså funktionen hedder: 0.25x^4+0.33x^3-2x

så må f´(x) x^3+x^2-2
 


Brugbart svar (1)

Svar #19
07. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

f(x)=x^4/4+x^3/3-2x

f '(x)=x^3+x^2-2

f ''(x)=3x^2+2x-2

Ved at kaste et hastigt blik på f ' ses, at 1 er rod i ligningen f '=0

Vi dividerer den med (x-1) og får (x^2+2x+2), hvis diskriminant er negativ

Det betyder, at f ' kun har løsningen x = 1

f ''(1)>0 hvilket betyder at f(x) har minimum i (1,f(1)) [find selv f(1)]

Før dette minimum er f altså aftagende og efter voksende.

Således kan den kun krydse x-aksen 2 gange og dermed er det vist, at f(x)=0 har 2 løsninger
 


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

f''(x) = 3x2 +2x

Heldigvis gælder stadig, at f''(1) > 0 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.