Kemi

Beregning af pH? Hjælp!

08. marts 2011 af YPUSAT (Slettet)

Hej :-)

Det er et delspørgsmål til en større opgave men:

Beregn pH i en opløsning på 0,100 M H2PO4 (dihydrogenphosphat) ?

Jeg ved den har en pKs-værdi på 7,21.

Jeg kan vel bruge formlen:

pKs = x^2 / 0,100M - x

og via "solve"-funktion kan x isoleres til 7,84 * 10^-5 M (kun positiv værdi kan bruges)

For at beregne pH så ved jeg, at jeg kan tage - log til det, men får et tal (jeg synes) der er for højt.

Nogen der lige kan godkende mit arbejde, og hjælpe mig med at finde pH? i så fald hjælpe med at gøre det korrekt?

Mange tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 Da din syre er en svag syre skal formlen for en svag syre anvendes hvilken ved opslag kan findes til at være

pH = 1/2*(pKs-log(Cs))

hvor Cs er koncentrationen af syren her 0,100 M


Svar #2
08. marts 2011 af YPUSAT (Slettet)

Så pH er lig 4,75??


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 Hvis jeg indsætter i ovennævnte formel får jeg en pH på 4,105 med fuld decimal fra lommeregner, hvilket er for mange cifre i forhold til hvad der er kendt. Så umiddelbart må der være en regnefejl hos en af os det specifikke regnestykke hedder

pH = 1/2*(7,21-log(0,100))


Svar #4
08. marts 2011 af YPUSAT (Slettet)

Jeg skriver bare det ene ned. Men mange tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2011 af krabertel (Slettet)

 Det er rigtigt nok det du laver. Du skal bare sætte Ks = x^2 / 0,100M - x og ikke pKs
Ks = 10^-pKs


Skriv et svar til: Beregning af pH? Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.