Matematik

Beregning af en ballon vha funktioner

11. marts 2011 af AskTheAfghan - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder således;

        Hvis y er en funktion af x,   y = f(x) ; og x er funktion af t,   x = x(t), hvor t er tiden, gælder reglen:

                                                 dy/dt = (dy/dx) • (dx/dt)

        Ved hjælp af ligning (l) ændring i y(t) i forhold til tiden kan udregnes.

En gas er kompresset i en ballon med farten på 1848 cm3/sek. Ballonen har form af en kugle.

        a) Beregn, hvor hurtigt ballonradius stiger.

        b) Beregn, hvor hurtigt ballons overfladearealet stiger.

Jeg ved ikke helt præcis, hvor og hvordan jeg skal gribe denne opgave an.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man ved, hvorledes ballonens rumfang V ændres: dV/dt = 1848 cm3/sek .

Benyt formlen for kuglens rumfang V = (4π/3)·r3 til at beregne dr/dt . Benyt dernæst udtrykket for kuglens overfladeareal

A = 4π·r2 til at beregne dA/dt


Svar #2
11. marts 2011 af AskTheAfghan

Jeg er ikke helt sikker på, om jeg forstår det korrekt... (Ret mig, hvis jeg misforstår)

Hvis rumfanget, V, af en kugle med radius r, er givet ved V = (4π/3)·r3

         "Man ved, hvorledes ballonens rumfang V ændres: dV/dt = 1848 cm3/sek ."

Er det så radius, der afhænger af t (tiden)? Altså, V = (4π/3)·(r(t))3 ?

dV/dt   =   4π·(r(t))2 (d(r(t)/dt)   =   1848 cm3/sek

Efter at have isoleret r til formlen af kuglens rumfang, hvorefter der skal differentieres, (og at V afhænger af t).

V = (4π/3)·r3   <=>  r = 0.6235·V1/3  <=>  r = 0.6235·(V(t))1/3

dr/dt = [0.206783 d(V(t))/dt] / (V(t))2/3  ... Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre.


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Både V og r afhænger af tiden, og V afhænger af r.

V = (4π/3)·r3 ⇒dV/dt = 4π·r2·dr/dt, så dr/dt = (dV/dt)/(4πr2) = (dV/dt) / A .

Hvis man også kender V eller r eller A, kan man så beregne dr/dt .

Tilsvarende fås

A = 4πr2 ⇒ dA/dt = 8π·r·dr/dt .


Svar #4
11. marts 2011 af AskTheAfghan

#3

Jeg gjorde det, som du sagde "Både V og r afhænger af tiden" - og kan faktisk ikke komme videre for at finde ud af, hvor hurtigt ballonradius stiger..

Vedhæftet fil.

Vedhæftet fil:Opg3.png

Brugbart svar (2)

Svar #5
11. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man ved, at dV/dt = 1848cm3/sek er konstant. Heraf følger, at V(t) = (1848cm3/sek)·t , hvor t = 0 til det tidspunkt, hvor oppustningen starter.

Nu er dr/dt = (dV/dt)/(4πr2) , og da V = (4π/3)r3 , er r = (3V/(4π))1/3 , og dermed r-2 = (4π/3)2/3·V-2/3 .

Dette kan kombineres til et udtryk for dr/dt .


Svar #6
18. marts 2011 af AskTheAfghan

#5

Tak. Jeg har nu styr på, hvordan det skal udregnes :)


Skriv et svar til: Beregning af en ballon vha funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.