Matematik

Skæringer mellem graferne

12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, er gået lidt fast i en matematikopgave der jeg ikke ved hvorledes jeg skal regne følgende opgave ud:
Jeg skal udregne skæringer mellem graferne, der står man skal løse det udfra f(x)=g(x)
Funktionerne er følgende:
f(x)=x2+x-1 og g(x)=2-x


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2011 af SuneChr

Ja, sæt f(x) = g(x)           x2 + x - 1 = 2 - x    ⇔    x2 + 2x - 3 = 0 ;      d  =  22 - ( 4 * 1 * ( - 3 ))

                                              x = ( - 2 ± √ d ) / 2

Find så y, for de x-værdier, du får, ved at indsætte x i enten f(x) eller g(x).
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. marts 2011 af peter lind

Der er ikke andet at gøre end at gå i gang med at løse ligningen. Det giver en andengrads ligning. Løsningerne giver x værdierne for skæringspunkterne


Svar #3
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

x=(-2-√8)/2 = -2,4

x=(-2+√8)/2= 0,41

Kan det passe?

Har lige et spørgsmål til #1

Hvorfor bliver -1 lavet om til +1 i  x2 + x + 1 = 2 - x, da den i opgaven hedder f(x)=x2+x - 1

  


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. marts 2011 af peter lind

du trækker 2 fra på begge sider af lighedstegnet for at få 0 på højre side.


Svar #5
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

 #4

Nu forstår jeg men passer det med x'erne?

At de er x=-2,4 el, x=0,41


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. marts 2011 af peter lind

der er 2 skæringspunkter.


Svar #7
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

 Så den ene er -2,4 og den anden er 0,4?


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3 , #7

Udregn diskrimminanten korrekt. d = 22 - 4·1·(-3) = 16 = 42


Svar #9
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

#8

Bliver det så

x=(-2-√16)/2 = -3

x=(-2+√16)/2= 1

Hvad skal man så derefter?



Brugbart svar (1)

Svar #10
12. marts 2011 af peter lind

Ja. Du skal finde de tilsvarende y-værdier


Svar #11
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

Forstår ikke helt, hvordan skal jeg sætte den ind i f(x) eller g(x), når der ikke er nogle y værdier, deri?


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Beregn y = f(-3) og y = f(1) .


Svar #13
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

 #12

Er det så bare følgende?:

f(-3)=9-3-1= 5

f(1)=2+1-1=2


Brugbart svar (1)

Svar #14
12. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, men det skal jo beregnes korrekt. f(1) er ikke korrekt. Man kan i stedet beregne y = g(-3) og y = g(1) .


Brugbart svar (1)

Svar #15
12. marts 2011 af peter lind

f(1) = 12+1-1 = ?

Iøvrigt nemmere find g(1)


Svar #16
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

 g(1)=2-1 =1?


Brugbart svar (1)

Svar #17
12. marts 2011 af peter lind

ja


Svar #18
12. marts 2011 af Alfredjns (Slettet)

 Bliver skæringerne så (-3,5) og (1,1) ?


Brugbart svar (1)

Svar #19
12. marts 2011 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Skæringer mellem graferne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.