Matematik

er det rigtigt?Hvordan finder jeg det sidste??

18. marts 2011 af sissasine (Slettet)

 En virksomhed<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA"> er løbende blevet automatiseret, men virksomheden har alligevel på det seneste manglet kapacitet i produktionen. Produktionschefen har derfor undersøgt mulighederne for at øge kapaciteten ved yderligere automatisering.

Virksomhedens mest efterspurgte produkter er foliotastaturer til fx mobiltelefoner og kaffemaskiner. Inden trykningen af tastaturet kan påbegyndes, skal der udarbejdes en tegning i et CAD-system. Tegningen udskrives som en film, der fremkaldes og bruges som master til trykning af en større mængde foliotastaturer.

Fremkaldelsen er tidskrævende, og produktionschefen har derfor indhentet tilbud på en fuldautomatisk fremkaldemaskine, en såkaldt StencilMaster. Maskinen kan udføre en række funktioner, som hidtil er blevet udført manuelt forskellige steder i produktionshallen. En investering i en StencilMaster vil derfor" øge kapaciteten" i produktionen og"<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA"> <span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">.  nedbringe lønomkostningerne" pr. enhed. Desuden er maskinen vandbesparende, da størstedelen af vandforbruget<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">sker med genbrugsvand.  

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">spørgsmål 1: vurder hvilke investeringsårsager der er tale om

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">Mit svar:  der er tale om ekspansion da virksomheden ønsker at øge kapaciteten i produktionen, og om effektivisering da  investeringen vil nedbringe lønomkostningerne og hermed skabe en billigere produktion og forbedret indtjening.

rigtigt???  

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">?2  Udarbejd investeringsforslagets nettobetalingsstrøm, udfra følgende oplysninger:

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">Investeringens anskaffelsespris 4.350.000 kr + opstilling og indkøring  75.000 kr  = 4.425.000kr.

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">investeringens levetid 6 år, scrapværdi = 650.000 kr.

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">årligt dækningsbidrag pga øget kapacitet = 500.000 kr.,   årlig lønbesparelse 300.000 kr.

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">Årlig vandbesparelse 150.000 kr. , kalkulationsrente p.a. 10%

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">Jeg har udarbejdet investeringsforslagets nettobetalingsstrøm

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA"> Næste ?:Vurder, om investeringsforslaget er lønsomt

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">har tilbagediskonteret  betalingsstrømmen til nutid = 4495812,5 kr. minus investeringen 4.425.000kr.

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">= 70812,5 = kapitalværdien/nutidsværdien = 70813 altså posetiv 0g investeringen er derfor lønsom

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">scrapværdien = 650.000kr,  tilbagediskonteret = 650.000 - 70813 divideret med  tilbagediskonteringsfaktor år 6.som er 0,56447

650.000 - 125450.4225 = 524549.5775 = 524550

nu kommer så det spørgsmål jeg ikke lige kan greje :)

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA">Beregn, hvor meget den ÅRLIGE vandbesparelse mindst skal udgøre i kroner for, at investeringen er lønsom.  

hvordan ses-udregnes det, håber der er en der kan skære det i pap :)

<span style="font-size:9.0pt;line-height:115%; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font: minor-latin;color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA"> 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2011 af peter lind

meningen er at du skal beregne lønsomheden en gang til; men med årlig vandbesvarelsen x i stedet for de 150.000 kr.. Det giver så en lønsomhed, som er en funktion af x, som du kan kalde f(x).  Du skal så løse ligningen f(x) = 0


Skriv et svar til: er det rigtigt?Hvordan finder jeg det sidste??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.