Kemi

Beregning af pH i en opløsning ud fra 65% (w/w)

21. marts 2011 af MM2860 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg har en opgave hvor at jeg ikke kan få det rigtige svar, så håber at nogle kan hjælpe.

Opgave formulering:
1.0mL 65% (w/w) HNO3 afmåles og fortyndes med vand op til 200mL. Beregn opløsningens pH.

Fremgangsmåde:
1) [HNO3]  = c * V   = (65/100)*1.0mL  = 0.00065mol
                       1000      1000

2) [H+] = 0.00065mol = 0.00325mol/L
                 0.2L

3) pH = -log [H+]
          = - log (0.00325)
          = 2.488

Hvilket er den forkerte løsning, da pH = 1.14.

Håber nogle kan hjælpe, da jeg ikke er sikker på hvad der er galt med udregningen.

På forhånd tak,


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2011 af mathon

  

    65% (w/w) HNO3 har densiteten
                                                               d = 1,39 g/mL
    og
           den formelle koncentration:
                                                               cstam = [H3O+] = 0,65·d/M = 0,65·(1390 g/L)/(63,02 g/mol) = 14,34 M

                                                         den opløste stofmængde er konstant ved fortyndingen
                                                               (0,200 L)·[H3O+] = (0,001 L)·(14,34 mol/L)

                                                               [H3O+] = 0,0717 M

                                                               pH = -log([H3O+]) = -log(0,0717) = 1,14


Svar #2
21. marts 2011 af MM2860 (Slettet)

Super!

Mange tak skal du have


Skriv et svar til: Beregning af pH i en opløsning ud fra 65% (w/w)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.