Kemi

Haster - beregn værdien for x i stoffets molekylformel

03. april 2011 af gymmugger (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg er klar over, at der er flere, der har spurgt om følgende opgave, men jeg er stadig usikker på de svar, der er givet herinde.

Opgaveformuleringen lyder således:

Et fast hvidt stof er ved kvalitativ analyse bestemt til at være opbygget af natrium-ioner og arsenat(III). Ud fra viden om arsens kemi kan man slutte, at stoffets molekyleformel kan skrives NaxAsOy.

Der udføres to kvantitative analyser med det formål at bestemme x og y.

Analyse 1.

0,1471 g af stoffet afvejes og opløses i fortyndet svovlsyre. Denne oplæsning titreres med 24,12 mL 0,01871 M kaliumpermanganat.

Under titreringen forløber reaktionen:

As^3+(aq) + MnO4^-(aq) -> H3AsO4(aq) + Mn^2+(aq)

a) Afstem reaktionsskemaet.

b) Beregn stoffets molære masse.

Jeg har fået a til 12H2O + 5As3+(aq) + 2MnO4- (aq) → 5H3AsO4 (aq) + 2Mn2+(aq) + 9H+

og b til 130,674 g⁄mol

Analyse 2. 


0,1355 g af stoffet afvejes og opløses i demineraliseret vand, hvorefter det fortyndes med demineraliseret vand til 100.0 mL og omrystes. En flammefotometrisk analyse viser, at den fortyndede opløsning indeholder 240 mg Na+/L.

c) Beregn værdien for x i stoffets molekylformel.

d) Bestem stoffets molekylformel.

i c er jeg meget i tvivl. Jeg har fundet stofmængden for Na+ ved at sige: n(Na+)= m/M= (0,024 g)/(22,99 g⁄mol)=0,001044 mol

Så skal jeg vel finde ud af, hvor meget Na+, der er i et mol? Hvordan gør jeg det? Og er det noget med nogle ligninger til at bestemme x? 

Jeg er naturligvis også i tvivl i d.

Håber meget, at der er nogle der kan hjælpe mig hurtigt, da afleveringen er til i morgen :(


Skriv et svar til: Haster - beregn værdien for x i stoffets molekylformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.