Matematik

To flys bevægelse. Hvornår lander det ene?

24. januar 2012 af admin (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har problemer med en opgave og skal have regnet den ud inden torsdag denne uge. Opgaverne er 3A, 3B og 3C i vedhæftede dokument.

Hvordan beregner jeg farten ud fra vektorerne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Flyet landet til det tidspunkt t1, hvor 2.-koordinaten i r(t1) er lig med 0.

b) Farten for det røde fly er |r'(t)|

c) Skæringspunktet findes ved at løse ligningen r(t) = b(s) og opsøge den løsning, der ikke giver 0-vektoren .


Svar #2
24. januar 2012 af admin (Slettet)

Mange tak for svaret, Torben. Det fik mig i gang :)


Svar #3
24. januar 2012 af admin (Slettet)

Bare et hurtigt spørgsmål: I opg a, hvorfor skal jeg gøre brug af 2.-koordinaten og ikke den første


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Fordi flyet lander, når dets højde (y-koordinaten) er lig med 0.


Svar #5
25. januar 2012 af admin (Slettet)

Nåår jo. Det er jo fordi det er vektorfunktion, så er x = -204t+17 og y=432t^2-72t+3


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#4

I spørgsmål b) fås: r'(0,08) = (-204;-2,88) (vektor)

Hvis det skal formuleres med ord. Hvad fortæller det så?

 

I spørgsmål c) fås der for x-koordinaterne t1 = 0,0547 og for y-koodinaterne t2 = 0,0531 og t3 = 0,1934. Hvad gør man så her? Forstår ikke, hvad du mener med at "opsøge den løsning, der ikke giver 0-vektoren".


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

Andre, der kan svare på spørgsmålene i #6?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

I spm b) skal man bestemme |r'(t)| , dvs længden af hastighedsvektoren r'(t) , hvilket er farten.

I spm c) skal man løse ligningen r(s) = b(t) . Den ene løsning er r(t) = b(s) = 0 som jo ikke er interessant for spørgsmålet. Man skal derfor bestemme den løsning, der ikke er nulvektoren. Hvis de to tidspunkter s og t er forskellige, vil de to fly være i P til forskellige tidspunkter, og de vil derfor ikke kollidere.

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#8

Hvis jeg har tastet korrekt, så giver b) 204,02 km/h.

Jeg er ikke dog ikke helt med på c) endnu. Jeg har i #6 bestemt 3 forskellige tidspunkter, hvoraf det ene stammer fra x-koordinaterne og de to sidste stammer fra y-koordinaterne. Det er måske ikke det man skal gøre som det første?


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal løse ligningen r(t) = b(s) ≠ 0 . Man finder her en værdi for t og en værdi for s. Det lyder som om du løser ligningerne

xr(t) = xb(t)  og yr(t) = yb(t) ,

men det har ikke noget med den stillede opgave at gøre. Man skal finde koordinaterne til det punkt P (forskelligt fra O), hvor de to flys banekurver skærer hinanden. De to banekurver har forskellige tidsparametre i denne sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#10

Hvordan løser man det i hånden? Kan slet ikke gennemskue fremgangsmåden. Bliver man også nødt til at erstatte tidsparameteren for b med s også?


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man skal løse ligningssystemet r(t) = b(s) , som det er blevet anført flere gange ovenfor. Med definitionerne i opgaven bliver det

x:   -204t + 17 = 70s + 2

y:   432t2 -72t +3 = 140s2

Udtryk t ved s i den øverste ligning og løs den resulterende 2.-gradsligning i s. Parameteren t angiver det tidspunkt, hvor det røde fly er i punktet P, og parameteren s angiver det tidspunkt, hvor det blå fly er i punktet P.


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#12

Det giver værdierne:

t1 = 0,7722 som giver r(t) = (-140,529;205)

s1 = -0,0107 som giver b(s) = (1,251;0,016)

ELLER

t2 = 0,0587 som giver r(t) = (5,0252;0,2621)

s2 = 0,0434 som giver b(s) = (5,038;0,2637)

 

Det første resultat med t1 giver ihvertfald ingen mening med en negativ x-værdi. Kan t1 og s1 forkastes, fordi t1 er ugyldig??

De to sidste resultater viser, at der ikke sker kollision, men der var da ikke noget med en nulvektor her, som du nævnte tidligere?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, nulvektoren er ikke en løsning, men ser man på grafen i opgaven, ser det jo ud til, at nulvektoren er næsten en løsning, og man ser, at den ikke er brugbar (hvis den er en løsning). Bemærkningen var skrevet uden at jeg havde løst opgaven i detaljer.

i dine løsninger ser det ikke ud til, at r(t) = b(s) , så hvordan kan du påstå, at det er løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#14

Jeg har ikke brugt de eksakte værdier af t2 og s2, men det viser sig, at kun disse tidsparametre opfylder betingelsen r(t) = b(s).

Edit: Hvordan kan det egentlig være, at de to øvrige tidsparametre ikke opfylder betingelsen, når man fra start sætter udtrykkene lig hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg finder som den brugbare løsning

t = 0,058653 og s = 0,043354

med r(t) = (5,0348; 0,2631) og b(s) = (5,0348; 0,2631) , og da s ≠ t, sker der ingen kollision.

Du må have regnet forkert med den anden løsning. For den ikke-brugbare løsning finder jeg

t = 0,077216 og s = -0,01075 med r(t) = b(s) = (1,2478;0,01616)


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#16

Jeg har fundet fejlen, tak.

Spørgsmålet er så, hvad koordinaten for P er. Er det med de to første tidsparametre (t1 = 0,058653 og

s1 = 0,043354), eller de to sidste tidsparametre (t2 og s2)?

Ud fra grafen kan det let ses, at det er med de to første parametre. Er der andre muligheder end dette?


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det beregnes jo for den løsning, der brugbar, dvs for hvilken s,t ∈ [0;t1] . I #16 har jeg angivet, hvad der er den brugbare løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #19
22. april 2012 af turk89 (Slettet)

#18

Tak.


Skriv et svar til: To flys bevægelse. Hvornår lander det ene?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.