Matematik

Lidt tricky udregninger

25. februar 2012 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opg. 111
På en guitar er E-strengen 65,5cm lang og afgiver grundtonen 82,4Hz.

a. Hvilken bølgelængde har de lydbølger, der udsendes fra strengen?
b. Tegn en skitse, der viser strengens svingninger og angiv bølgelængden af de bølger der
løber på strengen.
c. Hvilken hastighed har bølgerne på strengen?
d. Angiv frekvenserne for de første tre første overtoner.
Med en finger på gribebrættet halverer guitarspilleren stregens længde.
e. Hvilken tone afgiver den nu?

 

Jeg sidder med en stor opgave hvor vi skal udregne en masse stykker, og jeg kan simpelthen ikke finde ud af dem. Er der nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2012 af mathon


grundtone:
                    a)                    
                            
(1/2)λ = L = 0,655 m

                    c)
                              v = λ·f


Svar #2
25. februar 2012 af cecilied34 (Slettet)

Så lambda = 1,31 m., right?


Svar #3
25. februar 2012 af cecilied34 (Slettet)

c. 107,944 m/s=82,4·1,31?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2012 af mathon

hvis grundtonens nummer-indeks er nul
haves
                                        fo = (0+1)·(v/(2L)) = 82,4 Hz

   1. overtone
                                        f1 = (1+1)·(v/(2L)) = 2·fo = 2·(82,4 Hz)

   2. overtone
                                        f2 = (2+1)·(v/(2L)) = 3·fo = 3·(82,4 Hz)
   ..........

   n. overtone
                                        fn = (n+1) · (v/(2L)) = (n+1)·fo =(n+1)·(82,4 Hz)

                     


Svar #5
25. februar 2012 af cecilied34 (Slettet)

#4

Det giver rigtig god mening!

 

Kan du se, om jeg har gjort det rigtigt i hhv. #2 og #3? For ellers bliver det ovenfor jo også forkert


Svar #6
25. februar 2012 af cecilied34 (Slettet)

b. Er det bare en illustration er en grundtone? Og dertil beskrive, er λ er den længde gange 2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2012 af mathon

halvering af strenglængde

grundtone:
                                     
                                                            
λ · f = v = (1/2)λ · 2f

da bølgelængden halveres
fordibles frekvensen

                                                             fo = 2·(82,4 Hz) = 164,8 Hz

                   
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2012 af mettmetten (Slettet)

Nu har jeg tilfældigvis de samme opgaver for, og det eneste sted jeg falder fra, det er i starten, da jeg godt forstår formlerne. 
 

I min bog, omme i facit står der at a. skal give 4,14... hvordan er det lige det kan lade sig gøre? Er det så bare forkert det der står i bogen? 
Min lærer havde selv sagt til mig at bølgelængden ville blive 1,31, da jeg bare skulle gange 65,5 cm med 2, men ud fra det jeg læser her virker det ikke som om det er det der skal ske? 

Da jeg skulle udregne hastigheden, gav det 107,944, som der står i bogen, så jeg er sådan lidt lost på det hele...


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2015 af Stefan21 (Slettet)

Kan du smide svarne op?


Skriv et svar til: Lidt tricky udregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.