Kemi

Beregning af stofmængde eller masse

25. februar 2010 af Winse (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har et lille problem med reaktions lignings beregning

Stoffet er: 2NaHCO3(s) --> Na2O(s) + H2O(g) + 2CO2(g)

Jeg har molarmasse, og molforhold til alle stofferne, og så har jeg massen på 2NaHCO3 som er 5,25g

Men hvordan kan jeg beregne de andre masser og stofmængder, med kun disse oplysninger?

På forhånd tak for hjælpen


Brugbart svar (3)

Svar #1
25. februar 2010 af mathon

                                                           2NaHCO3 (s)   →   Na2O (s)   +   H2O (g)  +  2CO2 (g)
ækvivalente stofmængder i mol:                 2                        1                 1                2
ækvivalente stofmængder i g:                2·84,00                61,98           18,02         2·44,01
                                                                  168                    61,98           18,02         88,02
aktuelle stofmængder i g:                         5,25                      x                   y                z

mængdefaktor: f = 5,25/168 = 0,03125

hvoraf
           x = 61,98·f = 1,93688 g

           y = 18,02·f = 0,563125 g

           z = 88,02·f = 2,75063 g

.........................................

TI-89 beregning:

     Define f = 5,25/168
mængder:     {61.98,18.02,88.02}*f

        
       
                                


Svar #2
25. februar 2010 af Winse (Slettet)

ok, men helt enkelt, hvordan finder man stofmængden, når der kun er en molarmasse under et stof?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. februar 2010 af mathon

            opslag i KEMIdata
eller
            beregning ud fra atomernes masseopgivelse i det periodiske system vægtet med atomantal og antal mol

eks:
      1  mol Na22·22,990 + 15,999 = 61,979

...derefter simpel forholdsregning
                       

.................

husk:
            {M} u/atom = {M} g/mol
 


Svar #4
25. februar 2010 af Winse (Slettet)

ok ikke for at være negativ, men jeg skal bare bruge en forklaring på hvordan man beregner en stofmængde og en masse, ud af disse oplysninger:

navn                        2NaHCO3 (s) → Na2O (s) + H2O (g) + 2CO2 (g)

Molforhold                        2                        1                1                  2

Masse                          5,25                 ---------         -------          -----------

Molarmasse               84,01                61,98        18,02           44,01

Stofmængde              ---------               ---------       ---------           -----------


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. februar 2010 af mathon

genlæs og gennemregn i #1


Svar #6
26. februar 2010 af Winse (Slettet)

Har fundet ud af det.

For at beregne de andre stofmængder, skal man bare dividere den stofmængde man har i forvejen, med de andre stoffers molforhold, derfra kan man beregne massen.


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. februar 2010 af mathon

Godt!


Skriv et svar til: Beregning af stofmængde eller masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.