Fysik

Kraftværk og energi.

05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej igen. Jeg har et spørgsmål vedrørerende et kraftværks effekt.

"Et mellemstort kraftværk leverer 1000 MW elektrisk energi med en nyttevirkning på 50 %."

b)

"Hvor meget kul med brændværdien 27,2 MJ/kg afbrænder værket på et år?"

Hvilken formel skal jeg have fat i??


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2014 af peter lind

nyttevirkning*masse af kul*brændværdi = effekt* 1 år


Svar #2
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Okay, men hvor får jeg massen af kul fra?

Men ellers, så er følgende mellemregning vel korrekt?

50 %* ? * 27,2 MJ/kg = ? * 1 år

Hvis nogen vil give et hint til, hvad der skal udfyldes ved spørgsmålstegnene, ville det være super.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2014 af mathon

        E_{\aa rsnytte} = P\cdot t=\left ( 27,2\cdot 10^6\; \frac{J}{s} \right )\cdot \left ( 3,15569 \cdot 10^7\; s \right )=8,58348\; J


Svar #4
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ah, er det "nyttevirkning" i min mellemregning?


Svar #5
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Men hvad er massen af kul?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2014 af mathon

SP kan ikke overføre Latex i øjeblikket, så jeg kan få tilføjet den manglende faktor 1014


Svar #7
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ok, men kan du hjælpe med mit #4 og #5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. april 2014 af peter lind

Se#2 Det første spørgsmålstegn angiver massen du skal finde. Det andet er effekten, som Mathon har udregnet for dig. Du har dermed en ligning til bestemmelse af massen


Svar #9
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

#8 Men hvordan kan det nogensinde komme ud i kilo??!!


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. april 2014 af mathon

korrektion:

                           Eårsnytte (1000 MJ/s) · (3,15569·107 s) = 3,15569·1010 MJ
                        
                           Eårsafbrænding = 2 · (3,15569·1010 MJ) = 6,31139·1010 MJ

                           mkul = (6,31139·1010 MJ) / (27,2 MJ/kg) = 2,32036·109 kg = 2,32036·106 ton ≈ 2,32 Mton

 


Svar #11
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

#10 Okay, det virker korrekt :-) Under Eårsafbrænding multiplicerer du med 2 - hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. april 2014 af peter lind

Det er fordi kun halvdelen af energien bliver nyttiggjort


Svar #13
05. april 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Så burde man da skulle dividere med 2, i stedet for at multiplicere med 2?!


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. april 2014 af peter lind

Nej Du skal bruge dobbelt så meget energi som du har brug for, hvis du kun kan udnytte halvdelen af denne energ


Skriv et svar til: Kraftværk og energi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.