Fysik

Beregning af ukendt resistor og afsætning af effekt

07. april 2014 af tomboe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg ønsker assistance til besvarelsen af flg.:

- - - - - - - - -- - - - - -- - - - - - - - -

[U0]                            [R1]        [R2]

[Ri]                                            [R3]

------------- [Rx] ------------------------

Et elektrisk kredsløb er opbygget som vist på figuren. Kredsløbet består af en spændingskilde med elektromotorisk kraft U0 og en indre resistans Ri samt af fire "ydre resistorer". Resistoren med resistancen Rx er en ukendt resistor. Strømmen igennem spændingskilde er I.

U0 = 85 V , Ri = 0,50 Ω , R1 = 80 Ω , R2 = 70 Ω , R3 = 50 Ω , I = 1,6 A

Indtil videre har jeg beregnet spændingskildens polspænding til Up = 84 V ved batteriligningen

og effekten afsat i de ydre resistorer til at være P = U * I = 135 W

Spørgsmålet er da

c) Beregn resistansen Rx

og ydermere

d) Beregn den effekt, der afsættes i resistoren med resistansen R2

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2014 af hesch (Slettet)

Det fremgår ikke af figuren, hvilke modstande der sidder parallelt, eller i serie.


Svar #2
07. april 2014 af tomboe (Slettet)

Fra øverste linje går der (foruden forbindelsen til spændingskilden) to parallelle linjer ned; den ene igennem kun R1 og den anden serielt igennem R2 og R3. Rx sidder således for sig selv på nederste linje.

Er det forståeligt? Ellers kan jeg forsøge at afbilde det igen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2014 af hesch (Slettet)

Nej, det er fint.

Beregn erstatningsmodstanden for R1, R2, R3 = Re.

Beregn spændingsfaldet Ue over Re  ( I = 1,6A ).

Up = 84,2V  =>

Ux = 84,2V - Ue    =>

Rx = Ux / I

d)   I23 = I - I1

P2 = R2 * I232


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2014 af hesch (Slettet)

#3  PS:

Du kan beregne I1 vha. Kirchhoffs spændingslov  ( eller for den sags skyld I23 ).


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Kirchhoffs spændingslov:

U0 - I*(Ri+Rx) - I23*(R2+R3) = 0       =>

85V - 1,6A*(0,5Ω+Rx) - I23*120Ω = 0

Isolèr  I23


Svar #6
07. april 2014 af tomboe (Slettet)

Tak for hjælpen!

Mvh


Skriv et svar til: Beregning af ukendt resistor og afsætning af effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.