Matematik

Når man arbejder længere til i støj...

10. april 2014 af Anonym97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave? :)

Når man arbejder i længere tid i støj, kan man få høreskader. Støj måles i enheden dB. Nedenstående tabel angiver, hvor længe man maksimalt må arbejde i støj over en bestemt grænse. 

Den maksimale arbejdstid y minutter er med god tilnærmelse givet ved sammenhængen
 y=b·a^(x), 
når støjen er x dB over grænsen. 

a) Bestem tallene a og b.

Et vuvuzela-horn giver en støj, der ligger 32 dB over grænsen. 
b) Hvor længe må man arbejde i denne støj?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2014 af PeterValberg

Det er en eksponentiel sammenhæng, hvor du kender to punkter (11,120) og (22,10)

se her, hvordan du bestemmer værdien for a og b [ VIDEO ]

Alternativt kan du lave en eksponentiel regression over tabellens data med dit CAS-værktøj

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
10. april 2014 af Anonym97 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)

Jeg har nu regnet a og b ud, men hvordan finder jg ud af spørgsmål b?
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. april 2014 af PeterValberg

du har en forskrift for sammenhængen f(x) = b·ax
hvor du ender værdierne for a og b.

f(x) er tiden (i minutter), du må arbejde i støjen som en funktion af antal dB over grænsen (x)

du skal bestemme værdien f(32) ved at indsætte x = 32 i din forskrift

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
10. april 2014 af Anonym97 (Slettet)

Mange tak:)

kan det passe at det bliver 1,04454 min.?


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. april 2014 af PeterValberg

ja, det er korrekt :-) du bør nok afrunde til 1,0 min

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Når man arbejder længere til i støj...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.