Kemi

Syre base beregninger

11. april 2014 af Peterlas (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 2:

Ca(OH)2 er en stærk base, der kan opløses i vand, så derfor skal Anna og hendes klasse lave nogle interessante eksperimenter i laboratoriet.

Derfor starter Anna med at opløse 0,13 g Ca(OH)2 i 100 mL vand ved 25°C.

a) Beregn pH af Annas opløsning.
b) Ko er 4,91·10-8 for Ca(OH)2. Er Annas opløsning mættet?

Nogle af de vilde drenge kommer til at skubbe til Anna, der selvfølgelig er koncentreret om sit eksperiment. Så nu kommer Anna til at hælde opløsningen ned i et bægerglas hvor der i forvejen er 15 mL 0,1 M saltsyre. Åh nej! Godt de alle sammen havde deres kitler og sikkerhedsbriller på….

c) Vil der ske en fuldstændig reaktion nede i bægerglasset? Hvorfor?
d) Hvad er den aktuelle koncentration af Ca(OH)2?
e) Hvad er pH nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2014 af mathon

Hvis
               \large \Normal \left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2> K_{sp}       er opløsningen af Ca(OH)2 overmættet

               \Normal \left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2= K_{sp}       er opløsningen af Ca(OH)2 mættet

               \Normal \left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2< K_{sp}       er opløsningen af Ca(OH)2 umættet


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2014 af mathon

alternativt:
            kaldes den molære opløselighed af Ca(OH)2 for s
            haves:
                                \large \large \Normal \left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2=K_{sp}
                                     \large \Large s          \large \Large \cdot      \large \left ( 2s \right )^2    \large \Large =K_{sp}

                                           \large \Large 4s^{3}=K_{sp}
                                           \large \Normal s=\left (\frac{K_{sp}}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=\left (\frac{4,91\cdot 10^{-8}\: M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=0,0023\; M

0,0023 M er ækvivalent med
                                           \large \frac{m}{V}=\frac{n\cdot M}{V}=\frac{\left ( 0,0023\; mol \right )\cdot \left ( 74,10\; \frac{g}{mol} \right )}{0,1\; L}=1,7 \Normal \frac{g}{L}

Opløseligheden af Ca(OH)2 er derfor 1,7 g/L = 0,17 g pr 100 mL,
der skal sammenlignes med 0,15 g Ca(OH)2 pr 100 mL.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2014 af mathon

der skal sammenlignes med 0,13 g Ca(OH)2 pr 100 mL.


Skriv et svar til: Syre base beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.