Biologi

Kønsbunden nedarvning-har jeg forstået det korrekt?

30. april 2014 af 123434 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Dominant kønsbunden(X-bunden) arvegang

A=syg

a=rask

Man bliver syg, hvis man har et sygt X-kromosom

Rask far:XaY

Syg mor:XAXa

     XaY

--------------

XXAXXAY

Xa  XaXa  XaY

25% for XAXa syg pige

25% for XAY syg dreng

25% for XaXa rask pige

25% for xaY rask dreng

Kønsbunden recessiv(X-bunden) nedarvning

A=rask

a=syg

Skal have to syge X-kromosomer for at blive syg-hos piger-to a'er

Drenge bliver syge fordi, at det syge X-kromosom viger over Y-de skal altså kun have et a/et sygt X-kromosom

Syg Far:XaY

Rask anlæger Mor:XAXa

 XAXa

-----------

Xa  XAXa XaXa

Y  XAY  XaY

XAXa-25% rask anlægsbærer pige

XAY-25% rask dreng-kan ikke give sygdommen videre

XaXa-25% syg pige

XaY-25% for syg dreng

Er det korrekt? Noget informationer jeg har udeladt?

Tak på forhånd og god aften


Skriv et svar til: Kønsbunden nedarvning-har jeg forstået det korrekt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.