Matematik

Parameterfremstilling mellem tilbygning og hovedbygning

03. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Hvordan løses opgave c og d? Jeg har set en tidligere løsningsmodel på SP, men kunne ikke få den til at gå op. Nogen, som kan forklare det på en let forståelig måde :I :)

Vedhæftet fil: parameterfremstilling.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Punktet C er skæringspunktet mellem linien gennem E og D og hovedbygningens tagflade,

Skæringslinien mellem tilbygningens og hovedbygningens tagflader ligger i begge planer og står derfor vinkelret på begge planers normalvektorer. Hvis n1 og n2 er henholdvis normalvektor for tilbygningens og hovedbygningens tagflader, er vektoren r = n1 × n2 derfor en retningsvektor for skæringslinien, og skæringslinien går også gennem punktet C.


Svar #2
03. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Kan du forklare det mere uddybende evt. med beregninger - må indrømme, at jeg ikke helt forstår det :I Hvilke punkter er det de to normalvektorer udgøre? Hvordan er det, at du kan konkludere, at retningsvektornen er n1 kryds n2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Skæringslinien ligger i begge planer. Enhver linie i en plan står vinkelret på planens normalvektor. Derfor står skæringslinien vinkelret på begge planers normalvektorer, og derfor er n1 × n2 en retningsvektor for skæringslinien.

I a) har man bestemt en parameterfremstilling for linien gennem E og D og kan derfor finde skæringspunktet C mellem denne linie og hovedbygningens tagflade med ligningen y -3z +10 = 0 .


Svar #4
03. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

c)

Kan den løses ved, at jeg finder ligningen for planet bestående af OA, OB og OD og finder skæringen med y-3z+10=0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad mener du med det? planet bestående af OA, OB og OD ? O plejer at være koordinatsystemets begyndelsespunkt, som her også er kaldt G.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Tilbygningens tagflade er den plan, der indholder punkterne E, D og H, og hvis parameterfremstilling blev bestemt i b) .


Svar #7
03. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Så i princippet kan jeg finde ligningen for E, D og H og så sætte den ligmed den opgivet ligning? :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Med den fremgangsmåde får man så et system med 2 ligninger med 3 ubekendte, hvor man så for eksempel kan benytte en af de variable som parameteren i skæringsliniens parameterfremstilling.


Svar #9
05. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Kan du forklare, hvordan du gør i #11 https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1153199 for at finde tilbygningens tagfladeplan? :)


Svar #10
05. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Har fået koordinatet nu, men hvordan kommer du frem til retningsvektoren 1,0,0 i #11?


Skriv et svar til: Parameterfremstilling mellem tilbygning og hovedbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.