Matematik

beregning af befolkningstal vha differentialregning

09. maj 2014 af muyfreja (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har rigtig meget brug for et skub i den rigtige retning i den her opgave:

USA's befolkningstal kan i perioden 1800-1950 med god tilnærmelse beskrives ved modellen f (x ) = \frac{198}{1+36,2\cdot e^{-0,0313} \cdot x}

hvorf (x )er befolkningstallet (i millioner indbyggere) x år efter år 1800.

a) Hvornår nåede befolkningstallet i USA op på 50 millioner indbyggere?

b) Bestem befolkningstallets væksthastighed i 1925.

Håber der er nogen der kan hjælpe mig med at komme i gang .


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2014 af SuneChr

a)   Find x af      f (x)  =  50    idet man erindrer, at  for x = 0 svarer det til år 1800 o.s.v.
b)   f '(1925 - 1800)


Svar #2
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

Hej Sune.

Ej, du hjalp mig også så godt igår :) Jeg er simpelthen på herrens mark med det her differentialregning. 

a) skal jeg sætte det sammen sådan her: f (50) = \frac{198}{1+36,2\cdot e^{-0,0313} \cdot 50}    ??

b) kan du uddybe det lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Jeg tror, du skal prøve at tjekke forskriften

Der er noget forkert ved den :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Skitse

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #5
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

men jeg skal jo finde x, og det kender jeg ikke.. så der skal ikke stå 50 .. det er det e der forvirrer mig! 


Svar #6
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

jeg skal finde ud af i hvilket årstal efter 1800 at f(x)=50, og det er x. men hvordan gør jeg det? der er godt nok også mange tal at holde styr på .. :D 


Svar #7
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

#3

Jeg tror, du skal prøve at tjekke forskriften

Der er noget forkert ved den :-)

jeg kigger og kigger, hvad er der forkert? er det den første du mener, eller er det den jeg forsøgte at sætte 50 ind i? for det går vidst ikke :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Forskriften for f(x)


Svar #9
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

aha! x'et er faldet ned, det skal med op i potensen ... 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Skriv den korrekte forskrift . . .

:-)


Svar #11
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

den kommer her: f (x ) = \frac{198}{1+36,2\cdot e^{-0,0313\cdot x} }

men hvordan får jeg isoleret x?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

50 * (1 + 36,2 * e^(-0,0313x) = 198

1 + 36,2 * e^(-0,0313x) = 198 / 50

e^(-0,0313x) = (198/50 - 1) / 36,2

-0,0313x = ln((198/50 - 1) / 36,2)

x = (ln((198/50 - 1) / 36,2)) / -0,313

:-)


Svar #13
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

okay, jeg skal lige forstå alle tallene og regne det igennem :) hvor er det altså pænt af dig! tak. 

så skal jeg bare finde ud af væksthastigheden i 1925, men vil du ikke sige at jeg skal tegne grafen for funktionen, og så udregne hældningskoefficienten (tangenthældningen) i det x-punkt der ligger ud for 1925?


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Jo - jeg har lavet en fejl så jeg får et 10 gange mindre resultat (ca.8 - det skal være ca. 80).

Jeg leder efter fejlen i øjeblikket.

Det andet spørgsmål handler om at differentiere og indsætte det x, der svarer til år 1925.


Svar #15
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

jeg prøver lige ad :)


Svar #16
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

hvordan skrives det her:  (198/50 - 1) / 36,2 ? tre brøkstreger?


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Jeg forstår ikke spørgsmålet ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Jeg havde glemt et nul i sidste linie . . .

50 * (1 + 36,2 * e^(-0,0313x) = 198

1 + 36,2 * e^(-0,0313x) = 198 / 50

e^(-0,0313x) = (198/50 - 1) / 36,2

-0,0313x = ln((198/50 - 1) / 36,2)

x = (ln((198/50 - 1) / 36,2)) / -0,0313


Svar #19
09. maj 2014 af muyfreja (Slettet)

jeg mener bare hvordan jeg skriver det op, det er tredje linie i udregningen.. jeg forstår / som en brøkstreg, men det er nok ikke rigtig..


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Jo, / er en brøkstreg :-)


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 48 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.