Fysik

gitterkonstanten igen..

16. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

For at analysere strukturen af de grønne pletter på sommerfuglens vinger sendes lys med bølgelængden 530 nm vinkelret ind på disse. Der ses en kraftig 1. ordens refleksion ved en afbøjningsvinkel på 15,0o. 

b) Bestem antallet af afbøjningsordner der kan observeres fra en sommerfuglevinge med gitterkonstanten 1 mikrometer.

Jeg ved ikke helt, men jeg tror man løser opgaven ved at gøre følgende

sin(ø) ≤ 1μm
sin(ø) = n* (λ/d)             jeg har beregnet d til 2.04776*10^-6


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

I b) oplyses det, at d = 1 μm . Da der skal gælde, at sin(θn) ≤ 1 , skal man altså løse uligheden

        sin(θn) = nλ/d ≤ 1 ,

dvs.

        n ≤ d/λ

hvor man indsætter d og λ .


Svar #2
16. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#1

I b) oplyses det, at d = 1 μm . Da der skal gælde, at sin(θn) ≤ 1 , skal man altså løse uligheden

        sin(θn) = nλ/d ≤ 1 ,

dvs.

        n ≤ d/λ

hvor man indsætter d og λ .

Ja, men det giver ingen mening for mig.. hvorfor skrive 1 og ikke 1mm? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fordi sinus til en vinkel er dimensionsløst. Sinus til afbøjningsvinklen vil altid være ≤ 1 .


Svar #4
16. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

       n ≤ d/λ

hvor man indsætter d og λ .

Hvordan, kan du lave den ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er en ulighed, der skal løses

        n ≤ d/λ = 1μm / 530nm = 1/0,53 = 1,887


Svar #6
16. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

så, mathon: 

#2

               d·sin(θn) = n·λ

               d = 1·(530 nm)/sin(15,0º)

               d = 2047,76 nm = 0,00204776 mm

               sin(θn) = n·(λ/d) ≤ 1

               nmax = [(d/λ)] = [(2047,76 nm) / (530 nm)] = 3             

......

      1 nm = 10-9 m = 10-6·(10-3 m) = 10-6 mm

laver faktisk fejl?


Svar #7
16. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

nu kan jeg meget bedre forstå opgaven, jeg blev ret forvirret.. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis du betragter spm b), er gitterkonstanten oplyst til d = 1μm .


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg ved ikke, hvad du henviser til her.


Svar #10
16. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Mathon, har lavet den helt samme opgave her, men han laver den anderledes, jeg ville lave den som du gjorde, men så så jeg det han havde her.. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det fremgår jo ikke af diskussionen i denne tråd. Han har sikkert overset, at spm b) ikke bruger gitterkonstanten fra spm a).


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2014 af mathon

     
                                 n\leq \frac{d}{\lambda }=\frac{1000\; nm}{530\; nm}=1,89

                                 n_{max}=1

                                 


Skriv et svar til: gitterkonstanten igen..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.