Fysik

Hvor højt når kuglen op efter sammenstødet?

17. maj 2014 af soldier123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Har lidt problemer med følgende opgave.

I et forsøg kastes kuglen fra højden 1.60 m lodret nedad med en begyndelsesfart på 2,0 m/s. Ved sammenstødet med underlaget tabes 12% af den mekaniske energi. (kuglen vejer 43g)

Hvor højt når kuglen op efter sammenstødet? 

Skal jeg ikke beregne på følgende måde 

Emek*12%=Eindre

Emek-Eindre=Emek1

solve(Emek1=m*g*h+0,h) h= den højde bolden kommer op igen. 

Men problemet er når jeg regner ud på ovenstående måde ender jeg med 1,60m, men højden den kommer op med efter, at have ramt underlaget burde da være mindre :/ 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2014 af peter lind

Du udregner startenergien

Estart = ½m*v2 +mghstart

Finder hvor meget energi der er mistet ved sammenstødet  Etab = 0,12*Estart.

Energi efter stødet  Eefter = Estart--Etab.

Maxhøjde h efter sammenstødet Eefter = m*g*h


Svar #2
17. maj 2014 af soldier123 (Slettet)

Har tidligere regnet ud på fuldkommen samme måde, og har lige regnet efter igen. Problemet er, at jeg får svaret 1,59m, men det er jo alt for tæt på starthøjden 1,60m 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2014 af peter lind

Der er da ingen grund til at det ikke må være tæt på startværdien. Det får jeg faktisk også


Svar #4
18. maj 2014 af soldier123 (Slettet)

Ok takker :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal også betænke, at kuglen startede i højden 1,60m med en positiv begyndelsesfart (rettet nedad). Det svarer til, at den blev startet i hvile i højden 1,803m. Den højde, kuglen kommer tilbage til efter at have mistet 12% af den mekaniske energi i sammenstødet, er så 88% af den tidligere tilsvarende hvile-højde.


Skriv et svar til: Hvor højt når kuglen op efter sammenstødet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.