Fysik

Energi - eksamensopgave: rammemaskine

25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa! Jeg er gået i stå med nogle opgaver fra eksamensættet i fredags - ville bare lige høre om nogle af jer kunne hjælpe. 

En betonpæl er 9,0 m lang. Dens tværsnit er kvadratisk med sidelængde 0,30 m. Betonpælens masse er 1,8 ton. 

a) Bestem betonpælens densitet. 

Maskinen kaster en jernklods med massen 4,1*10^{^{3}} kg opad i et lodret kast. I højden 0,11 m over betonpælens top har jernklodsen hastigheden 2,05 m/s opad.

b) Vurdér størrelsen af den kinetiske energi som jernklodsen har, når den rammer betonpælen.

En betonpæl er placeret forkert og skal trækkes op med en kran. Betonpælen er banket 7,5 m ned i jorden. Grafen viser sammenhængen mellem størrelsen af gnidningskraften F mellem jorden og betonpælen, og hvor langt betonpælen når ned i jorden s. (se grafen i opgave 3)

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF14/Proever%20og%20eksamen/140523%201stx141-FYS-A-23052014.ashx

c) Bestem det arbejde, kranen udfører på betonpælen, når den trækkes helt op af jorden. Bilag 1 kan benyttes ved besvarelsen. 

Opgave a) 

Den har et kvadratis tværsnit - det må betyde at bredden og højden er begge 0,30 meter.

derfor må 

V=9,0m*0,30m*0,30m=0,81m^3

p=\frac{1800kg}{0,81m^3}

p=2222,22kg/m^3

Er det rigtigt?

opgave b) og c) er lidt forvirrende, så hvis nogle gad og hjælpe ville det være rart.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2014 af peter lind

a) ja

b) brug energibevarelse E = Ekin+Epot

c) Det er arealet under kurven


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Måske burde man i c) også tage højde for tyngdekraften? Så man siger

kranens arbejde = arealet under kurven + m*g*7,5m


Svar #3
25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet)

#1 og #2 tak for hjælpen...

Men arealet under kurven - er det bare A=\frac{1}{2}*b*h?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja, det er med en god tilnærmelse en trekant, så den formel kan du godt bruge.
 


Svar #5
25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet)

Tak #4

Men hvis vi tager højde for tyngdekraften, vil enhederne så hænge sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2014 af peter lind

ja Enheden er henholdsvis kN og m på grafen


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

W  = ½*7,5m*6,6*103N + 1,8*103kg*9,81m/s2*7,5m =1,57*105 J


Skriv et svar til: Energi - eksamensopgave: rammemaskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.