Kemi

Udregning af opløselighed.

31. maj 2014 af Chrewe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er ved at repetere til en eksamen, og er stødt på vanskeligheder ved følgende opgave:

Ved opløsning af bariumhydroxid i vand indstilles følgende ligevægt:

Ba(OH)2(s)<-->Ba2+(aq)+2OH-(aq)
Opløslighedsproduktet KO er bestemt til 5.0*10-3M3.

[OH-]=0.215M

[Ba2+]=0.108M

Bariumhydroxid findes som bariumhydroxid octahydrat i vand, Ba(OH)2*8H2O
Beregn opløseligheden i g/100mL af bariumhydroxid octahydrat i vand.

Jeg har nogenlunde styr på fremgangsmåden. Dog er jeg i tvivl om opløselighedsproduktet ændrer sig? Skal man dividere med opløselighedsproduktet med 8, nu når der er 8 gange så meget vand? 

Hvordan opfører vandet sig, ved opstilling af ligevægtsloven for den nye reaktion?

Håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2014 af mathon

Når den molære opløselighed af Ba(OH)_2  kaldes  s,
haves

 
                           \left [ Ba^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2=K_{sb}
molaritetet               s                (2s)2

                                      s\cdot 4s^2=K_{sb}

                                      s=\left (\frac{K_{sb}}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=\left (\frac{5,0\cdot 10^{-3}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=0,107722\; M


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2014 af mathon

opløseligheden er
                                 \left ( 0,107722\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left (171,34\; \frac{g}{mol} \right )=18,457 \frac{g}{L}=1,85 \frac{g}{100\; mL}


Svar #3
31. maj 2014 af Chrewe (Slettet)

Mange tak for hjælpen. :-)

Så opløsningen med octahydratet skal ikke bruges til noget? 


Svar #4
31. maj 2014 af Chrewe (Slettet)

Ligevægtsproduktet som jeg har opskrevet, gælder ved 25 grader celcius. På et skema i en senere opgave kan jeg se, at opløseligheden for det samme stof ved 20 grader celsius er 3.89g/100mL mens den ved 50 grader er 11.7g/100mL. Opløseligheden skulle derfor gerne være højere end 1.85g/100mL ved 25 grader celsius?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2014 af mathon

Jo
med octahydrat - som det var meningen, du selv skulle regne ud:

                               M(Ba(OH)2*8H2O) = (171,34 + 8·18,015) g/mol = 314,46 g/mol

             \left ( 0,107722\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left (314,46\; \frac{g}{mol} \right )=33,8743 \frac{g}{L}=3,39 \frac{g}{100\; mL}


Svar #6
01. juni 2014 af Chrewe (Slettet)

Jeg kan ikke se logikken i, at opløseligheden ved 20 grader celsius er 3.89g/100ml, og at den så ved 25 grader celsius er 3.39 g/100ml.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2014 af Heptan

#6 Når du fx koger vand, så fældes der kalk, fordi opløseligheden af "kalk" bliver mindre når det er varmt. Det samme gælder her


Skriv et svar til: Udregning af opløselighed.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.