Kemi

HASTER --> Der fremstilles en stamopløsning med 200 mg P/L. Hvor mange gram kaliumdihydrogenfosfat (KH2PO4) skal der afvejes for at fremstille 500 mL stamopløsning?

19. juni 2014 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej håber der en her inde der kan løse denne opg. :/

En vandprøves fosforindhold skal bestemmes. Der fremstilles en stamopløsning med 200 mg P/L.

a) Hvor mange gram kaliumdihydrogenfosfat (KH2PO4) skal der afvejes for at fremstille 500 mL stamopløsning?

Ud fra stamopløsningen fremstilles en mellemfortynding (Stam-B) - på 2 mg P/L.

b) Hvor mange mL stamopløsning skal der afpippeteres for at fremstille 1200 mL stam-B?

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2014 af mathon

1 mol P indeholdes i 1 mol KH2PO4.

De 200 mg P pr L's
molaritet
                      c = n/V = (m/M) / V = (200 g)/(136,09 g/mol) / (1 L) = 1,47 M = 0,735 mol/500 mL

    afvejning af KH2PO4:
                      m = (0,735 mol) · (136,09 g/mol) = 100,026 g


Svar #2
19. juni 2014 af DKPS (Slettet)

hvad med opg b) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2014 af mathon

b)
                    antal g             =           antal g
            VstamA·(200 mg/L)   =   (1200 mL)·(2 mg/L)

                         VstamA = ((2 mL)/(200 mL)) · (1200 mL) = 10-2·(1200 mL) = 12 mL


Skriv et svar til: HASTER --> Der fremstilles en stamopløsning med 200 mg P/L. Hvor mange gram kaliumdihydrogenfosfat (KH2PO4) skal der afvejes for at fremstille 500 mL stamopløsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.