Kemi

Radius af metalatom

04. august 2014 af Mulledyr (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Opgaven lyder:

calcium har ccp-struktur. Enhedscellen er kubisk med kantlængde a=5,612 Å.

Hvad er koordinationstallet for calcium? Jeg har fået det til at være 12.

Beregn radius af et metalatom?

Beregn densiteten af calcium?

Det er densiteten og radius jeg har problemer med at finde.

Alt hjælp er velkommen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2014 af Heptan

Videregående niveau

ccp-strukturer kaldes kubiske af en grund. De har nemlig fcc-strukturen som netop har koordinationstallet 12.

Nu da vi ved at det er en fcc, kan vi beregne radius, ved at lave (1 1 0) planen, dvs. den kubisk diagonale plan.

Heraf ses, kantlængden = 4 * radius

Ved hjælp af lidt geometri og pythagoras, kan man nu beregne radius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. august 2014 af Heptan


Svar #3
04. august 2014 af Mulledyr (Slettet)

Så r=a/4? Så i det her tilfælde vil r være 1,403 Å?

Ifølge facitlisten skal r være 1,98 Å, men den kan jo godt have fejl.

Og hvordan finder jeg densiten?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. august 2014 af Heptan

Nej, kantlængden \neq a

Du skal beregne kantlængden, som ikke er lig a. Radius er til gengæld givet ved:

Densiteten er givet ved:

Den kan altså beregnes ved først at beregne massen af calcium i en enhedscelle, samt volumen af enhedscellen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. august 2014 af Heptan

Bemærk at planen jeg tegnede i #1 er diagonalen her:


Svar #6
05. august 2014 af Mulledyr (Slettet)

Fantastisk, nu har jeg styr på det.

Mange, mange tak =D


Skriv et svar til: Radius af metalatom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.